Rechtbank Alkmaar


Acht jaar cel voor overvallen in Zwaag en Heerhugowaard

Alkmaar, 14 september 2010 - De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag een 24-jarige man uit Heerhugowaard veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de geweldadige overvallen in Zwaag en Heerhugowaard vorig jaar. De rechtbank acht de man schuldig aan het plegen van twee overvallen in een woning en een derde overval op een assistent-bedrijfsleider van een supermarkt, samen met één mededader of meer mededaders. De raadsman van de verdachte, die iedere betrokkenheid bij de overvallen heeft ontkend, vroeg om vrijspraak. De rechtbank komt tot een veroordeling op grond van diverse bewijsmiddelen zoals een DNA profiel, camerabeelden en verklaringen van de slachtoffers, getuigen en medeverdachten.

Strafblad
Het Openbaar Ministerie eiste tien jaar gevangenisstraf voor de geweldadige overvallen. Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van de feiten en met de eerdere veroordelingen van verdachte wegens geweld- en vermogensmisdrijven. De dader kreeg op 13 juli dit jaar ook al een gevangenisstraf van 22 weken opgelegd door de rechtbank Alkmaar voor o.a. heling, diefstal en bedreiging.

Slachtoffers
Bij het vaststellen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank in het bijzonder laten meewegen dat de slachtoffers van de overvallen getraumatiseerd zijn. Dat blijkt onder meer uit de schriftelijke slachtofferverklaringen die zijn voorgelezen op de zitting. Het is tragisch dat een vrouwelijk slachtoffer urenlang vastgebonden in haar eigen woning heeft gezeten. Een mannelijk slachtoffer heeft door de geweldadige overval in zijn woning een hartaanval gekregen. De rechtbank rekent het de dader zwaar aan dat hij uit pure materiele overwegingen de overvallen heeft gepleegd en daarbij in het geheel niet heeft stilgestaan bij de gevolgen voor de slachtoffers. De rechtbank heeft de dader tevens veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan verschillende benadeelden.

LJ Nummer

BN6907

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 14 september 2010 Naar boven