Belgische Federale Overheid



De 14-daagse van de Veiligheid focust op rookmelders

Datum: 14 september 2010

Jaarlijks organiseert de FOD Binnenlandse Zaken de 14-daagse van de Veiligheid in samenwerking met onder meer de brandweer. In 2010 is de campagne 'Rookmelders laten je niet stikken!' het centrale thema.

Duizenden vrijwilligers en beroepsbrandweerlui zetten zich dagelijks in voor de brandveiligheid van de burger. Het zijn die experts die weten hoe je een brand het best vermijdt. De brandweer is de aangewezen partner in het stimuleren van brandpreventie bij de burger. Hun rol binnen deze campagne is dus heel belangrijk.

Dit jaar is er extra aandacht voor rookmelders. Rookmelders verdubbelen de kans om een brand te overleven. Toch heeft slechts één op de drie Belgen rookmelders in huis. In België zijn er jaarlijks ongeveer 10 000 woningbranden waarbij ongeveer 100 dodelijke slachtoffers vallen.

De 14-daagse loopt dit jaar van 11 tot en met 26 september 2010. Meer dan 80 brandweerkorpsen houden in deze twee weken een opendeurdag. U kunt er terecht voor tal van demonstraties en nuttige informatie over brandpreventie. Zo komt u bijvoorbeeld te weten welke rookmelders u best plaatst, waar u ze moet plaatsen en hoe u ze moet onderhouden.

Meer informatie over rookmelders,over de 14-daagse en over de deelnemende korpsen vindt u op www.speelnietmetvuur.be.