Belgische Federale Overheid

van het burgerinitiatief

Olivier Chastel toont zich optimistisch over een inwerkingtreding van het burgerinitiatief

Datum: 14 september 2010

Sinds de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon, is er voor de Europese burgers nog een instrument bijgekomen waarmee ze kunnen deelnemen aan het beleid van de Europese Unie: het burgerinitiatief. Dankzij dit nieuwe recht zullen Europese burgers aan de Europese Commissie kunnen vragen om een wetsvoorstel in te dienen.

Om de inwerkingstelling van dit burgerinitiatief voor te bereiden, vergaderde Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel met Europees Commissaris Maros Sefcovic, de Europese Parlementsleden Alain Lamassoure en Zita Gurmai, die eveneens co-rapporteurs van de AFCO-commissie (constitutionele zaken) zijn, en met de co-rapporteurs van de PETI-commissie PETI (petities), Diana Wallis en Gerald Haffner.

« Het Belgisch Voorzitterschap had dit dossier op de lijst gezet met doelstellingen die we willen realiseren voor eind december 2010 », zei Olivier Chastel tijdens deze eerste informele triloog. De Staatssecretaris toonde zich trouwens bijzonder verheugd over de intentie van het Europees Parlement om samen met de Raad gezamenlijke standpunten in te nemen, zodat men in eerste lezing tot een akkoord kan komen.

De EU-raad had op 14 juni al een algemene richting goedgekeurd waarbij de startpositie voor de onderhandelingen met het Europees Parlement werd vastgelegd. Alvorens de echte onderhandelingen kunnen beginnen, moet de Raad echter een geconsolideerd standpunt van het Europees Parlement ontvangen. Staatssecretaris Olivier Chastel somde de punten waarover een akkoord moet worden gevonden nog eens op : het aantal lidstaten waaruit stemmen afkomstig zijn, de controle om in aanmerking te komen, de definitie van organisator van dit initiatief, de juridische basis,...

Het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de EU wil in dialoog treden met het Parlement, zodra di een geconsolideerd standpunt heeft ingenomen. « Wij willen dit dossier zo snel mogelijk afronden tijdens ons Voorzitterschap. De burgers zouden niet goed begrijpen waarom een instrument dat werd voorgesteld als een stap vooruit in de democratie nog steeds niet in werking is getreden », besloot Olivier Chastel. De verordening over het burgerinitiatief zou door het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd tijdens de plenaire zitting van december 2010.