UWV


UWV WERKbedrijf en sportbonden achter nieuw servicepunt

14 september 2010

Veel beroepsporters hebben aan het einde van hun sportcarrière moeite om de overstap te maken naar de arbeidsmarkt. Speciaal voor deze groep is het servicepunt topsporters opgericht. Het servicepunt, een initiatief UWV Werkbedrijf en de vakbond NL Sporters, TopSportSelect, Werkgeversorganisatie in de Sport en VVCS, gaat vandaag officieel van start.

Het servicepunt topsporters is gevestigd in het Werkplein in Heerenveen. De werkcoaches begrijpen wat (oud-)topsporters beweegt en begeleiden hen om hun weg op de arbeidsmarkt te vinden. Dat gebeurt door het geven van adviezen over bijscholing, het regelen van stages en het maken van competentieanalyses. Ook legt het servicepunt contacten met werkgevers die op zoek zijn naar mensen met unieke vaardigheden en een bijzondere uitstraling, die voor meerwaarde voor hun onderneming kunnen zorgen.

Nederland telt circa 5.000 beroepssporters, van wie er zo'n 800 tot de absolute top behoren. Jaarlijks stromen ongeveer 400 beroepssporters uit, van wie de helft op eigen kracht een baan vindt of ondersteuning krijgt van NOC*NSF en Randstad via `Goud op de Werkvloer'. Het servicepunt werkt aanvullend op deze bestaande diensten en zoekt actief de samenwerking.

Naar schatting 200 tot 250 ex-sporters zullen een steun in de rug kunnen gebruiken van het servicepunt topsporters. Het gaat om mensen die vaak al op jonge leeftijd alles opzij hebben gezet voor de sport. Daardoor hebben ze vaak niet de juiste diploma's of werkervaring. André Timmermans van UWV WERKbedrijf legt uit: "Wij bieden ex-topsporters een polsstok om over een voor hen onbekende horde te springen. Ze waren altijd gewend vooraan te staan in hun sport, nu worden ze plotseling geconfronteerd met de nieuwe uitdaging van het vinden van een geschikte baan. De doelen worden anders, wat blijft is de wil om te winnen en die kracht en discipline kunnen veel werkgevers natuurlijk goed benutten. Maar dan moet er soms wat onconventioneel worden omgegaan met diplomering, vakkennis of werkervaring."

Eerste match is een feit
Eén van de sporters is oud-shorttracker Knut Alsemgeest (30). Hij is als eerste door het servicepunt topsporters bemiddeld naar een reguliere baan in een bedrijf dat `het Nieuwe Werken' bevordert. Alsemgeest gaat zich bij zijn nieuwe werkgever bezighouden met social media, gaat blogs schrijven, twitteren en workshops geven, waarbij hij zijn visie geeft als sportcoach op het bedrijfsleven. "Het servicepunt topsporters heeft mij met de directeur in contact gebracht en samen zijn we tot een `match' gekomen die aansloot bij de bedrijfsdoelstellingen en bij mijn interesses en vaardigheden. Ik heb geen sollicitatiebrief hoeven schrijven, maar kon in een gesprek mijn ambities uitleggen. Dat is van absolute meerwaarde geweest", aldus Alsemgeest. "Topsporters leven lange tijd in een cocon. Dat ze na hun sportcarrière een duwtje in de rug krijgen is heel prettig. En nodig."