Gerechtelijke organisatie

Uitspraak Hof Den Haag over eerste gebruik van kernwapens op bevolkingscentra

Den Haag, 14 september 2010 - Het gerechtshof in Den Haag heeft op 14 september 2010 uitspraak gedaan in een zaak die de âStichting Tribunaal voor de Vredeâ en de âVereniging van Juristen voor de vredeâ samen met meer dan 1900 anderen hadden aangespannen tegen de Staat. De eisende partijen vorderden een zogeheten verklaring voor recht dat de Hoge Raad onrechtmatig gehandeld zou hebben door in 2002 een naar hun overtuiging extreem misdadige uitspraak te doen.

Volgens de eisende partijen heeft de Hoge Raad in 2002 geoordeeld dat een eerste gebruik van strategische kernwapens rechtstreeks tegen bevolkingscentra niet zonder meer en onder alle omstandigheden onrechtmatig is. De eisende partijen achten die uitspraak van de Hoge Raad volstrekt in strijd met de fundamentele regels van internationaal humanitair recht, omdat het onder alle omstandigheden verboden is een militaire aanval te richten tegen de burgerbevolking en het uitroeien van bevolkingsgroepen genocide is.

Het Haagse hof heeft geoordeeld dat een eerste gebruik van strategische kernwapens op bevolkingscentra in beginsel onrechtmatig is wegens strijd met internationaal humanitair recht. Toch heeft het gerechtshof in Den Haag de vorderingen van de eisende partijen afgewezen.

Volgens het Haagse hof heeft de Hoge Raad, die in zijn uitspraak aanhaakt bij een advies van het Internationaal Gerechtshof, in de omstreden uitspraak juist expliciet te kennen gegeven zich niét uit te spreken over de al dan niet rechtmatigheid van welke handeling dan ook. Voor zover uit de uitspraak zou kunnen worden afgeleid dat de Hoge Raad niet op voorhand heeft uitgesloten dat zich een uitzonderingssituatie zou kunnen voordoen, te weten een situatie waarin het inherente recht op zelfverdediging (in overeenstemming met art. 51 van het Handvest van de Verenigde Naties) aan de orde is waarbij het fundamentele recht op overleven van de staat op het spel staat, dan heeft de Hoge Raad daarmee niet geoordeeld dat het eerste gebruik van strategische kernwapens op bevolkingscentra potentieel rechtmatig is.

LJ Nummer

BN6230

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 14 september 2010 Naar boven