Dienstenbond CNV

Nieuws

14 september 2010

Efficiënt cao-akkoord AAHG

CNV Dienstenbond heeft tezamen met de collega-bonden op donderdag 9 september jl. een akkoord bereikt met ABN AMRO Hypotheken Groep (AAHG) voor een tussen-cao van 1 maart 2010 tot 1 maart 2011. Daarna wil AAHG overgaan naar de ABN AMRO cao.

Tussen-cao
Vlak voor de zomer hebben wij u een aantal keuzes voorgelegd over hoe wij met de cao van AAHG zouden moeten omgaan. AAHG bevindt zich immers in de bijzondere situatie dat er een integratie met de Fortis Bank Hypotheekgroep op handen is. Daarnaast heeft uw werkgever de intentie aan te sluiten bij de nieuwe ABN AMRO cao. Dit vroeg dus om een bijzondere aanpak, die heeft geresulteerd in een akkoord over een tussen-cao voor AAHG.

Cao-afspraken

o De nieuwe CAO heeft een looptijd van 1 maart 2010 tot 1 maart 2011. Begin 2011 zullen CAO partijen beslissen of deze CAO wordt verlengd tot uiterlijk 1 januari 2012. Dit is de uiterste datum waarop AAHG verwacht over te gaan naar de cao van ABN AMRO.
o Op 7 september jl. is er principeakkoord bereikt over de nieuwe cao voor de medewerkers van ABN AMRO en oud-Fortis. De werkgever wil deze cao op termijn ook voor de medewerkers van AAHG laten gelden. Om deze reden hebben wij voor wat betreft de loonsverhoging aangesloten bij de nieuwe ABN AMRO cao. Dit betekent dat de medewerkers per 1 januari 2011 een loonsverhoging van 1% krijgen.
o AAHG-medewerkers die onder de ABP-pensioenregeling vallen, ontvangen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2010 maandelijks een compensatiebedrag. Dit bedrag is gelijk aan de helft van het verschil tussen het bedrag dat de medewerker maandelijks aan ABP premie (OP/NP, Anw-compensatie, arbeidsongeschiktheidspensioen en Overgangspremie VPL) betaalt, (inclusief de tijdelijke premieopslag per 1 augustus 2010) en wat de medewerker maandelijks aan premie zou betalen, indien deze medewerker onder artikel 5.1 van de CAO AAHG zou vallen (en dan een premie zou betalen ter hoogte van 3% van het deel van het pensioengevend salaris boven een premievrije voet van, op dit moment, EUR 29.040,--). De medewerker ontvangt deze compensatie voor de looptijd van deze cao.
o De gesprekken over de integratie van de AAHG cao in de ABN AMRO cao starten zo spoedig mogelijk. Uitgangspunt bij de cao-integratie is het principe "Comparable but no less favourable": het nieuwe collectieve arbeidsvoorwaardenpakket is vergelijkbaar maar niet minder gunstig. Ook een overgang van het ABP pensioenfonds naar het ABN AMRO pensioenfonds zal onderwerp zijn van deze gesprekken.
Noot: voor FBN medewerkers in het hypotheekbedrijf zullen bij de integratie de gemaakte afspraken voor de ABN AMRO cao gelden, aangezien zij niet eerst over zullen gaan naar de AAHG cao. o We noemen deze cao een "tussen-cao" om aan te geven dat het hier om een tussenfase gaat. De `eindfase' is in dit geval het onderbrengen van de AAHG medewerkers in de nieuwe geïntegreerde ABN AMRO cao.

Akkoord
Gezien de situatie waarin AAHG zich op dit moment bevindt, zijn wij tevreden met deze praktische oplossing. De loonafspraak is alvast in lijn met de ABN AMRO cao en verder kunnen wij onze aandacht nu richten op de integratie van de AAHG cao in de ABN AMRO cao. De nu gemaakte afspraken zijn nagenoeg gelijk aan de voorstellen die we u in juli 2010 hebben voorgelegd. Daarop heeft u in meerderheid positief op gereageerd. Daarom is het overbodig dit akkoord nogmaals aan u voor te leggen. Natuurlijk kunt wel vragen stellen. Mail ze naar Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. De volledige tekst van het cao-akkoord kunt u vinden op de ABN AMRO pagina van de website van CNV Dienstenbond: www.cnvdienstenbond.nl.

ABP-pensioen
Ons is gebleken dat onder de oud-Bouwfonds-medewerkers met een ABP-pensioen de opvatting leeft, dat er recht bestaat op het `om niet' verkrijgen van de ABN AMRO-pensioenregeling, zonder premiebetaling. We hebben al eerder toegelicht dat dit geen juiste uitleg van de harmonisatie-afspraken uit 2006 is.
Op het moment dat de medewerkers van Bouwfonds overgingen naar AAHG is ervoor gekozen om de pensioenen (en dus ook de eigen bijdrage) voorlopig buiten beschouwing te laten bij de harmonisatie. Dit zou om diverse redenen, waaronder een stevige vertrekboete aan het ABPpensioenfonds, op een later moment aan de orde komen.

Had de overgang van het ABP- naar het ABN AMRO-pensioenfonds wel gelijk plaatsgevonden dan hadden de medewerkers van Bouwfonds daar op dat moment arbeidsvoorwaarden van gelijke waarde voor moeten inleveren. Er zou dan immers van een pensioenregeling mét een werknemersbijdrage naar een regeling zonder werknemersbijdrage zijn gegaan. Medewerkers die nu nog een ABP-pensioen hebben, zijn er toen dus niet op achteruit gegaan ten opzichte van de situatie dat ze nog steeds bij Bouwfonds in dienst zouden zijn en daar pensioen zouden opbouwen.

Voor tussentijdse wijzigingen van de premies in de ABP-regeling geldt dit natuurlijk niet, dit levert wel verschillen op ten opzichte van de startsituatie. De compensatiemaatregelen voor de premies in de tussen-cao zijn derhalve bedoeld om de verschillen tussen de medewerkers met een AAHG-pensioen en een ABP-pensioen niet groter te maken, maar niet om de reeds bestaande en bekende verschillen weg te halen.

Bij de aankomende harmonisatie zal worden uitgegaan van de waarde van de bestaande pakketten arbeidsvoorwaarden. Het is daarbij nadrukkelijk de wens van de bonden, dat de ABP'ers over zullen gaan naar het ABN AMRO Pensioenfonds. Een eventuele boete is voor rekening van de werkgever. Verschillen in de regelingen en/of de eigen bijdragen, zullen dan tegen elkaar afgewogen moeten worden.

Geef uw e-mail adres aan ons door!
CNV Dienstenbond wil u graag snel en goed informeren. Geef daarom uw e-mail adres door aan Sandra Hendriks
(s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl) en u ontvangt dan voortaan de informatie over AAHG digitaal van ons.

We houden u op de hoogte!