Aedes


Europese corporatieregels doodsteek voor monumentenzorg

14 september 2010

Nieuwe Europese corporatieregels leggen een bom onder de Nederlandse monumentenzorg. De regels leiden tot grote problemen bij de financiering van het verwerven, renoveren en herbestemmen van monumentale panden. Dit schrijft het Netwerk Monumenten Corporaties van branchevereniging Aedes in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Het monumentennetwerk roept politiek Den Haag op de Europese regeling aan te passen. Morgen overlegt de Kamer met minister Van Middelkoop over de invoering van de regels.

Veel markante monumenten zoals kerken, kloosters, fabrieken en kazernes zijn dringend toe aan een opknapbeurt en een nieuwe functionele bestemming. Opgeknapte monumenten zijn vaak gezichtsbepalend voor de directe omgeving. Maar door de nieuwe regels, die minister Van Middelkoop van Volkshuisvesting al per 1 januari 2011 wil invoeren, zijn woningcorporaties gedwongen een streep te zetten door de meeste monumentenzorgprojecten. Voor het financieren van deze projecten is onder andere borging nodig van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De huidige borgingsmogelijkheden voor dit soort projecten komen te vervallen met de invoering van de nieuwe Europese regels.

Nederland heeft met de Europese Commissie afgesproken dat 90 procent van corporatiewoningen moet worden toegewezen aan huishoudens die minder verdienen dan 33.000 euro per jaar. Brussel ziet de verhuur van woningen aan hogere inkomensgroepen als ongeoorloofde staatssteun omdat het Rijk door middel van een garantiestelling als achtervang fungeert van het WSW. De overhaaste invoering van de Europese regelgeving is de woningcorporaties een doorn in het oog. De regelgeving leidt nu tot minder investeringsruimte voor corporaties, minder werkgelegenheid en tot verdere verstopping van lokale woningmarkten.

Woningcorporaties hebben van oudsher een groot aantal monumenten in hun bezit. Een korte verkenning van het kadaster laat zien dat er ongeveer 3.000 rijksmonumenten worden beheerd door corporaties. Vorig jaar september heeft de Tweede Kamer ingestemd met het moderniseren van de monumentenzorg. Zonder aanpassing bij de invoering van de nieuwe regels, wordt de belangrijkste pijler onder deze modernisering weggeslagen.

---