ROC Friese Poort Eerste opleiding Restauratie timmerman van start

succesvol uit de startblokken

In de vestiging Drachten is vorige week, voor de eerste keer in Noord-Nederland,
gestart met de opleiding Restauratie timmerman. Voor deze opleiding hebben zich twintig leerlingen aangemeld. De leerlingen zijn voor het praktijkgedeelte op verschillende noordelijke restauratieprojecten geplaatst.

Het project is tot stand gekomen door intensieve samenwerking van Bouwend Nederland, de Noordelijke Vereniging Burgerlijke en Utiliteitsbouw (NVBU), de drie noordelijke opleidingsbedrijven (OCB, POB en SSPB), het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Fundeon en de noordelijke restauratiebedrijven die zich verenigd hebben in de Vereniging Restauratie Noord (VRN).

De vijf noordelijke ROC's onderschrijven het belang van een gezamenlijke aanpak en hebben afgesproken de opleiding op één locatie aan te bieden. Voor ROC Friese Poort in Drachten is gekozen vanwege de centrale ligging in Noord-Nederland. Tot nu toe werd de opleiding alleen op groepsniveau gegeven op het ROC van Twente in Almelo. Hier werd vanuit de noordelijke regio nauwelijks aan deelgenomen.

ROP Noord-Nederland is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Bouwnijverheid, het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

In de afgelopen maanden zijn met de belangrijkste organisaties, die monumenten in eigendom, beheer en exploitatie hebben, afspraken gemaakt over het plaatsen van leerlingen op restauratieprojecten. Voorbeelden van ROP-projecten in Noord-Nederland zijn:


1) Groningen - Restauratie van De Burcht te Wedde en De Toekomst in Scheemda

2) Friesland - Restauratie van de kerken in Kimswerd en Midsland
3) Drenthe - Restauratie van Klein Soestdijk in Veenhuizen en de Vervenerswoning in Valthermond