Gemeente Breda

Handhavingsactie Breda op woonwagenlocatie Emerweg

De gemeente Breda heeft vanochtend in het kader van het vrijplaatsenbeleid een handhavingsactie gehouden op woonwagenlocatie Emerweg.

Hierbij zijn 15 woonwagens/woningen gecontroleerd. Er is één persoon aangehouden wegens het belemmeren van de controle. Er zijn twee kleine hennepkwekerijen aangetroffen in schuurtjes waarvan de planten al verwijderd waren. Tegen de betreffende eigenaren is proces-verbaal opgemaakt vanwege diefstal van stroom. Verder heeft de gemeente alle bouwwerken op het terrein in kaart gebracht om te kunnen beoordelen of ze in overeenstemming met de regels zijn gebouwd. Dat zijn de belangrijkste resultaten van de actie die vanochtend tussen 09.00 en 13.00 uur plaatsvond. Bij deze acties werken gemeente, politie, justitie en belastingdienst samen in de aanpak van vrijplaatsen. Hierbij hebben de controleurs zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages, prostitutie en huurachterstanden betrokken.

De politie heeft de controleurs begeleid en de locatie afgezet. Alle inkomende en uitgaande personen werden gecontroleerd. De actie is rustig verlopen. De betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid
De gemeente Breda heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 14 september 2010