Openbaar Ministerie

OM eist celstaf voor inrijden woning Culemborg

14 september 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Vandaag, dinsdag 14 september, heeft de officier van justitie voor de rechtbank Arnhem vier jaar gevangenisstraf geëest tegen een 22-jarige verdachte van het inrijden op een woning in Culemborg op 1 januari 2010. De officier van justitie acht bewezen dat er sprake is van poging doodslag op meerdere personen.

De officier van justitie acht bewezen dat in de Oud & Nieuw nacht 2010 in Culemborg de 22-jarige man een auto bestuurde waarmee hij opzettelijk is ingereden op een woning op de van Diepenbrockstraat.Voorafgaand moest één persoon opzij springen om niet aangereden te worden, waardoor hij gewond raakte. Drie personen die voor de woning stonden raakten gewond door de auto die door het tuinhek reed en vervolgens tegen de gevel van het huis tot stilstand kwam.

Poging doodslag
Er waren meerdere momenten op de route waarop de auto tot stilstand kwam en vervolgens weer optrok. In het politieverhoor direct na het incident hebben getuigen die bij de verdachte in de auto zaten verklaard dat de verdachte boos was en bewust naar de van Diepenbrockstraat is gereden om `verhaal te halen' in verband met incidenten die zich eerder (die avond) hadden voorgedaan. Dit, gecombineerd met de objectief vastgestelde handelingen van verdachte (de gekozen route en het meermalen inrijden op een groep mensen) vormt voor de officier van justitie het bewijs voor opzet op de aanrijding. Omdat niet vast staat hoe het `verhaal halen' ingevuld zou gaan worden, is er onvoldoende bewijs dat er sprake is van voorbedachte raad op de dood van de personen, dus van poging moord. De officier van justitie acht poging doodslag op meerdere personen bewezen. Daarnaast was de verdachte in bezit van een busje traangas.

Strafeis
Het gepleegde feit is zeer ernstig, te meer omdat het gepleegd is tijdens Oud & Nieuw en in de Culemborgse situatie waar al langere tijd
-en zeker ook in de bewuste nieuwjaarsnacht- spanning en incidenten waren tussen groepen. Verdachte heeft bewust de confrontatie opgezocht met alle gevolgen van dien in deze situatie en in de hele wijk. Er zijn mensen gewond geraakt en het heeft veel emoties teweeggebracht. De officier van justitie heeft vier jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet op 28 september uitspraak.