GroenLinks Litouwen Grote tekst

Mariko Peters bezoekt het Internet Governance Forum in Litouwen

Dinsdag 14 september 2010, 14:12u - Mariko Peters

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters (woordvoerder internetvrijheid) neemt deel aan de Internet Governance Forum van de Verenigde Naties van 14 tot 16 september in Vilnius, Litouwen. Het is voor het eerst dat een Nederlandse politicus deelneemt aan dit jaarlijkse forum, dat in 2005 is opgericht. Tijdens deze conferentie zal Peters pleiten voor digitale vrijheid en meer open toegang tot overheidsgegevens.

GroenLinks wil dat kwesties van digitale vrijheden als internettoegang, digitale overheid, privacy en netneutraliteit hoger op de Nederlandse politieke en maatschappelijke agenda komen te staan. "Gebrekkige openbaarheid van informatie en privacybescherming versterken in Nederland anders de gesloten bestuurderscultuur en de schijnveiligheid van de surveillancesamenleving", zegt Peters.

Peters verwacht veel op te kunnen steken van landen die al veel verder zijn in het beschermen van de vrijheid van meningsuiting en privacy op het internet. "Nederland heeft sinds 9/11 teveel voorrang gegeven aan de veiligheidsagenda. Nu wordt het tijd op te komen voor onze digitale burgerrechten", aldus Peters.

Regeringen, parlementariƫrs, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en internetbedrijven van over de hele wereld bespreken hier mondiale digitale thema's zoals internettoegang, internetveiligheid en privacy, internetfiltering, cloud computing, netneutraliteit en vrijheid van meningsuiting.

Vanuit Nederland neemt ook het ministerie van Economische zaken deel. Vanuit Europa is een grote delegatie aanwezig waaronder Eurocommissaris Neelie Kroes en vertegenwoordigers van het Europarlement.