CNV Vakmensen


Kraanmachinist mag blijven

14 september 2010
De kraanmachinist die eerder dit jaar een ongeval met een container veroorzaakte en op non-actief was gezet, mag toch in dienst blijven bij APM Terminals Rotterdam. De directie van het bedrijf trekt de ontslagaanvraag in, zo is zojuist bekendgemaakt. Het bedrijf volgt hierin een advies op van een externe onderzoekscommissie.

CNV-bestuurder Albert van Damme reageert verheugd. "Het is goed nieuws dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt en de kraanmachinist weer in genade aanneemt."

Geen mensenlevens in gevaar

Volgens Van Damme was de externe commissie duidelijk in haar oordeel. "Hoewel de kraanmachinist niet volledig volgens de veiligheidsregels heeft gehandeld, is er volgens de commissie geen sprake van een situatie die niet vaker voorkomt. Bovendien is niet gebleken dat de kraanmachinist mensenlevens in gevaar heeft gebracht. Volgens de commissie was de handelwijze niet zodanig roekeloos of onzorgvuldig, dat dit een reden was voor ontslag of voor een verstoorde arbeidsrelatie."

Veiligheidsregels moeten duidelijker

De commissie adviseert APM Terminals Rotterdam om de veiligheidsregels en instructies eenduidiger te formuleren. Van Damme: "We zijn blij met de uitspraak van de commissie. Gelukkig mag de kraanmachinist bij de terminal blijven werken. Nu is het tijd om dit incident achter ons te laten en weer positief aan de slag te gaan."

Commissie

De externe commissie werd in juni ingesteld, nadat collega's van de kraanmachinist massaal in staking waren gegaan, uit protest tegen het aangekondigde ontslag. De commissie bestaat uit: professor mr. C.J. Loonstra, mr. R.A.A. Duk en mr. D.M. van Genderen.

Bij APM Terminals Rotterdam werken ongeveer 460 mensen.