Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 14 september 2010

Samenwerking partijen voor nieuw kunstwerk Doelenplein

Door: afdeling Communicatie - Marieke Laméris

Het Harmsen van der Vliet-Ameshofffonds schenkt de gemeente Ede een kunstwerk voor het Doelenplein in het centrum. Eind 2009 besloot de stichting de gemeente Ede een reeks kunstwerken te schenken, met als overkoepelend thema 'jeugd'. Het HVA-fonds en de gemeente Ede hebben in het kader van dit thema Unicef en het Marnix College benaderd om er een gezamenlijk project van te maken.
Chico y Chica

Het eerste kunstwerk uit het vijfjarenplan
van het HVA-fonds, Chico y Chica van
kunstenaar Juan Garcia Ripollés

- Klik voor hoge resolutie -

Marnix College en Unicef

De tweede klassen van het Marnix College werken aan het project `Kinderrechten en Kunst'. Dit vindt plaats in samenwerking met Unicef en de gemeente Ede. De leerlingen gaan, onder leiding van hun docenten levensbeschouwing, in het nieuwe schooljaar een aantal lessen met dit thema aan de slag. Unicef voorziet de school van materiaal en zal zorgen voor een startschot op school door presentaties van medewerkers Jeugdvoorlichting. De zeven rechten voor het kind worden uitgewerkt naar inhoud en in de vorm van creatieve producten. De leerlingen zijn ook aanwezig bij de officiële onthulling van het kunstwerk op vrijdagmiddag 19 november.

HVA-fonds

Het Harmsen van der Vliet-Ameshofffonds is gevormd uit de nalatenschap mevrouw Anna Cornelia Albertina Ameshoff uit Ede, die in 1993 als weduwe van de heer Jacob Harmsen van der Vliet op 80-jarige leeftijd overleed. In haar testament liet zij de oprichting van de Stichting vastleggen, zodat haar vermogen ten goede komt aan alle burgers van het dorp Ede. Het HVA-fonds heeft een vijfjarenplan opgesteld. Vanaf 2009 benaderen zij ieder jaar een andere kunstenaar, om een kunstwerk te ontwerpen voor in het centrum van Ede. Het eerste werk was Chico y Chica van kunstenaar Ripollés aan het Raadhuisplein. Ieder jaar wordt het kunstwerk op of rond 20 november onthuld, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Het thema is gekozen om kunst en cultuur wat dichter bij jongeren te brengen. Dit jaar hebben het HVA-fonds en de Commissie Beeldende Kunsten Ede gekozen voor kunstenaar Gijs Assmann uit Amsterdam. Zijn werk komt op het Doelenplein te staan.

Edemarketing juicht initiatieven toe

Edemarketing is zeer positief over dit initiatief. De binnenstad wordt met de komst van de beeldentuin nóg aantrekkelijker voor het winkelend publiek. Ook de samenwerking die het HVA-fonds heeft gezocht met Edemarketing, Unicef en het Marnix College waardeert de organisatie van Edemarketing. Gezamenlijk zetten we Ede op de kaart!