Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Bodebus 'Ettersem' even terug in Etersheim

Publicatiedatum : 14 september 2010

Dit antieke zilveren object is zaterdagmiddag tijdens de Dag van de Dijk te zien in het bezoekerscentrum De Breek in Etersheim. Het gaat duidelijk om een bodebus, een ambtsinsigne dat door boden op hun kleding werd gedragen. Zo waren ze duidelijk als ambtenaar in functie herkenbaar. Maar van welk waterschap was deze bodebus precies? Wat is er allemaal op te zien? En hoe oud is hij?

De enige duidelijke aanwijzing is eigenlijk alleen het woordje `Ettersem'. Dat staat boven een opvliegende zwaan in het medaillon. Ettersem is de oude naam van het dorpje Etersheim bij Oosthuizen. Het ligt onderaan de oude Zuiderzeedijk. De opvliegende zwaan in het medaillon is het wapen van Etersheim. Zo is de locatie tenminste duidelijk. Maar nu de rest. De zeedijk heette hier vanouds 'Keukendijk'. Een vreemde naam voor een dijk, maar waarschijnlijk stonden er hier vroeger armoedige huisjes met een woonkeuken langs de dijk. Een apart waterschapje, het Heemraadschap van de Keukendijk, zorgde ervoor dat de dijk netjes werd onderhouden.

Wierdijk

Een volgende belangrijke aanwijzing is de versiering onderaan het medaillon. Dat stelt duidelijk een wierdijk voor. Wierdijken vond men in de 17e en 18e eeuw overal langs de Zuiderzee. Ze bestonden uit een aarden dijklichaam versterkt met een 'wierriem' aan de zeekant, een taai en vast ingebroeid pakket van zeegras. De wierriem werd weer met palen op zijn plek gehouden. De plukken wier en het houtwerk zijn duidelijk te zien in de voet waarop het wapen en de leeuwen staan. Daarmee is het raadsel opgelost. Deze bodebus werd zonder twijfel gedragen door de bode van het reeds een kleine eeuw geleden opgeheven Heemraadschap van de Keukendijk!

Meesterteken

Nog meer informatie leveren de merken op die aan de achterzijde in het medaillon zijn geslagen. Allereerst vinden we daar het wapen van Hoorn en een zeilscheepje. Het gaat om het stadskeurmerk en het meesterteken van zilversmid Maarten Cagias. Hij heeft deze bodebus dus gemaakt. Het laatste merk is de letter 'W'. Dat is de jaarletter en hij staat voor 1782. Helaas is de bodebus in de loop der tijden hier en daar beschadigd geraakt. Maar het blijft een bijzonder lokaal aandenken van de strijd tegen het water.