Gemeente de Waard


Wereldwinkel ontvangt Wereldburgerbokaal

Wereldwinkel-voorzitter Conny van Zijl ontving zaterdag 11 september de Wereldburgerbokaal uit handen van burgemeester Van der Borg. De Graafstroomse burgemeester deed dit op boerderij Gijbeland tijdens de open dag. Het is voor de derde maal dat de bokaal werd uitgereikt.

Van Zijl is zeer blij met de onderscheiding waaraan ook een geldbedrag van duizend euro is verbonden. De Wereldwinkel is namelijk geen gewone winkel, maar één die in plaats van winst zoveel mogelijk omzet wil maken. Op die manier krijgen zoveel mogelijk fabrikanten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten. Hierdoor is het ieder jaar een uitdaging om de onkosten van de winkel gedekt te krijgen. `Dan is deze prijs met het bijbehorend geldbedrag zeer welkom.'

De Bestuurlijke Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking (BWO) kent de onderscheiding jaarlijks toe aan organisaties of personen die zich op bijzondere wijze hard maken voor ontwikkelingssamenwerking in de wereld.

Millenniumdoelen
Ontwikkelingssamenwerking is één van de drie VN Millenniumdoelen waar de gemeente Graafstroom als Millenniumgemeente tot en met 2015 aan wil werken samen met de BWO. De andere twee zijn duurzaamheid en eerlijke handel.
Eind augustus ging de gemeenteraad Graafstroom akkoord met de nota `Wie lokaal goed ontmoet, doet mondiaal goed'. Deze nota schrijft een nauwe samenwerking met de BWO voor. De komende tijd wordt ze uitgewerkt tot een plan van aanpak met hierin een uitwerking van de organisatie en concrete acties.

Naast bijdragen aan het bereiken van de Millenniumdoelen, streeft de gemeente Graafstroom er ook naar dat inwoners zich meer bewust worden van duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel. En uiteindelijk zelf (nog meer) een bijdrage gaan leveren. De notitie is op deze pagina te downloaden.