Oxfam: halvering wereldhonger in 2015 is nog mogelijk

14/09/2010 13:25

Oxfam Novib

Oxfam rapport toont aan dat halvering wereldhonger in 2015 nog mogelijk is.

Maar nog steeds 925 miljoen mensen met honger

Den Haag, 14 september 2010. Het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt kan in de komende vijf jaar gehalveerd worden, zo stelt een nieuw rapport van Oxfam dat vandaag uitkomt. De publicatie van het Oxfam-rapport Halving World Hunger: Still Possible valt samen met de laatste cijfers van de Wereldlandbouworganisatie ( FAO ) waaruit blijkt dat het aantal mensen dat honger lijdt het afgelopen jaar wereldwijd met 98 miljoen is afgenomen tot 925 miljoen.

Dit is de eerste keer sinds 15 jaar dat het aantal hongerigen daalt. In 2009 stond de teller nog op een recordhoogte van 1,02 miljard. De daling is vooral te danken aan twee jaar van goede oogsten die -tot voor kort- tot een daling in wereldvoedselprijzen leidde.

Oxfam Novib beleidsmedewerker Madelon Meijer: "De daling is hoopgevend, maar het is wel een schandaal dat nog steeds 925 miljoen mensen honger lijden. Het bizarre is dat de daling niet het gevolg is van beleid of toegenomen investeringen, die echt nodig zijn om de oorzaken van honger wereldwijd aan te pakken. Als we willen, kunnen we de honger verder terugdringen, maar tot nu toe ontbreekt nog elke wil om te doen wat nodig is."

Volgende week komen wereldleiders bijeen in New York om de vooruitgang in de Millenniumdoelen (MDG's) te beoordelen Eén van de doelen is de halvering van honger wereldwijd in 2015 (MDG 1). In de tien jaar na de afspraken over de MDG's is het percentage mensen dat honger lijdt wereldwijd slechts met een half procent afgenomen - van 14 procent in 2000 naar 13,5 procent nu.

Het nieuwe rapport van Oxfam, Halving World Hunger: Still Possible, wijst op de successen van landen als Vietnam. Die zijn wel op weg om het eerste millenniumdoel te realiseren, of hebben dat al gedaan. Dit bewijst volgens Oxfam, dat een halvering van de wereldhonger nog steeds kan. Deze landen hebben de honger dramatisch teruggedrongen door steun aan arme voedselproducenten en sociale vangnetten voor mensen die niet genoeg voedsel kunnen produceren of kopen.

Oxfam roept wereldleiders op, die van 20 tot 22 september in New York bijeenkomen, om de ontwikkeling van een mondiaal actieplan tegen de honger te steunen, als onderdeel van een breder pakket maatregelen om de millenniumdoelen te redden. Het actieplan zou het uitwerken van nationale plannen ter bestrijding van de honger moeten steunen, ervoor moeten zorgen dat deze plannen goed worden gefinancierd met meer internationale hulp en nationale investeringen, en de ontwikkeling van wereldwijd beleid dat nodig is om de mondiale bedreigingen van de voedselzekerheid aan te pakken.

"Tien jaar geleden zwoeren wereldleiders om de wereldhonger in 2015 te halveren, maar wij zijn niet veel opgeschoten op weg naar dit doel. We weten dat het kan. Het recept is er. Het enige ingrediënt dat ontbreekt, is de politieke wil. Wanneer wereldleiders elkaar in New York treffen, moeten zij hun gewicht achter een wereldwijd actieplan zetten, een waardoor alle landen de honger kunnen bestrijden", aldus Meijer.

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.divshare.com/direct/12505435-ffd.pdf