Abvakabo FNV stelt waterbedrijf Vitens ultimatum

14/09/2010 12:55

ABVAKABO FNV

Om een geplande reorganisatie vorm te geven, zijn de gezamenlijke vakbonden en Vitens al enige maanden in overleg over een nieuw sociaal plan. Verschillende pogingen van Abvakabo FNV om tot een deugdelijke regeling te komen zijn echter op niets uitgelopen. De vakbond ziet zich daarom genoodzaakt om het bedrijf vandaag een ultimatum te stellen.

In maart van dit jaar zijn de onderhandelingen gestart met het doel om werkzekerheid en inkomenszekerheid veilig te stellen. Vitens toonde zich echter vanaf het eerste moment terughoudend in het doen van toezeggingen. Tijdens de laatste gesprekken eind juli maakte het bestuur nogmaals duidelijk niet voornemens te zijn om aan de voorwaarden van de bond te voldoen. Door deze houding is constructief overleg geblokkeerd.

Voor Abvakabo FNV belangrijke knelpunten zijn: de termijn waarna een arbeidsrelatie beëindigd kan worden, de ouderenregeling en het behoud van het salarisperspectief bij plaatsing in een lager gewaardeerde functie.

Danielle Wiek, bestuurder van Abvakabo FNV ziet nu geen mogelijkheden meer om verder te praten. "Vitens wil de verantwoordelijkheid voor herplaatsing grotendeels afschuiven op het personeel. Zo ga je natuurlijk niet met je eigen mensen om. De werknemers hebben jaren hard gewerkt voor het waterbedrijf, een goede begeleiding naar ander werk is dan echt niet te veel gevraagd.'

Sinds de fusie in 2006 is Vitens, met ongeveer 1.700 werknemers, het grootste waterbedrijf van Nederland. Het bedrijf is vooral actief in de provincies: Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Het ultimatum verloopt op woensdag 22 september om 10:00 uur. Indien geen gehoor wordt gegeven aan de eisen, zijn acties onvermijdelijk.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.