Gemeente Schagen

CAMPAGNE `MELD DISCRIMINATIE' VAN START

Antidiscriminatie De landelijke campagne om het melden van discriminatie te bevorderen is eind augustus gestart en duurt tot eind september. Met de slogan `Moet jij jezelf thuislaten als je naar buiten gaat?' wil het ministerie van Binnenlandse Zaken net als in 2009 het aantal klachten bij antidiscriminatiebureaus verdubbelen. De campagne bestaat onder meer uit radiospots, tv commercials, online banners en de uitgave van een speciale Metro krant.

Regio
Voor de regio Noord-Holland Noord staan ook er veel activiteiten op stapel. Als de burgers in onze regio zich gediscrimineerd voelen staat `Art. 1 Bureau Discriminatiezaken NHN' de burgers bij. `Art. 1 NHN' voert onder andere bus- en outdoorcampagnes, staat op diverse evenementen met een promotieteam en verspreidt posters en flyers onder gemeenten, instellingen en organisaties. Doel is om alle burgers in de regio te laten weten dat zij bij `Art.1 NHN' terecht kunnen met hun discriminatieklacht.

Meld discriminatie
Iedereen in Nederland heeft recht om mee te doen in de maatschappij en op gelijke behandeling. Art. 1 van onze grondwet bepaalt dat. Niemand hoeft zijn eigen ik te verstoppen. Durf jij jezelf ook niet te laten zien op je werk, op school, op de sportvereniging, op straat of in de supermarkt? Moet jij ook een masker opzetten? Meldt het dan, het is belangrijk.

Cijfers
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de mensen die zich gediscrimineerd voelen daar nooit melding van maakt. Dat zijn cijfers waar je wel even van schrikt! Zou dat zijn omdat het deze mensen niet uitmaakt? Of omdat ze liever snel willen vergeten dat ze worden buiten gesloten, weggepest, vijandig of soms zelfs gewelddadig behandeld worden?

Misverstanden
Waarschijnlijk komt het door een paar hardnekkige misverstanden over discriminatie. Nog steeds denken veel mensen namelijk meteen aan racisme. Maar discriminatie kan veel verder gaan dan huidskleur of herkomst. Je kunt ook gediscrimineerd worden vanwege je leeftijd, sekse, godsdienst, seksuele gerichtheid, handicap, chronische ziekte of levensovertuiging. Melding hiervan is ook belangrijk.

Beleid
Alle gemeenten moeten sinds 2009 hun burgers toegang bieden tot een antidiscriminatievoorziening. Deze bureaus helpen mensen die discriminatie hebben ervaren en registreren de klachten. Hoe beter en hoe meer klachten ze kunnen registreren, des te vollediger het beeld over discriminatie wordt en hoe beter gemeenten en Rijksoverheid maatregelen kunnen nemen om discriminatie te voorkomen. Nederland moet zijn jaarcijfers bovendien in het kader van Europese Verdragen melden. Melden is dus niet voor niets.

Waar
Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord staat alle burgers uit de regio bij die zich gediscrimineerd voelen. Je kunt hier gratis bijstand en advies krijgen. Wil je stappen ondernemen, dan assisteren we je hierbij. Vaak is het vertellen van je verhaal al een opluchting, soms kan bemiddelen met de wederpartij tot een gesprek leiden en een oplossing bieden. Soms dient Art. 1 NHN, als gevolmachtigde van de melder, een aanklacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling. In het uiterste geval wordt gekozen voor het doen van een aangifte bij de politie. Altijd met instemming van diegene die de melding heeft gedaan.

Bereikbaarheid
Art. 1 NHN is te bereiken via www.art1nhn.nl . Het bureau heeft een kantoor in Alkmaar en spreekuren op diverse dagen in Hoorn en Den Helder.