Weerplaza: Woensdag mogelijk eerste herfststorm 2010

14/09/2010 11:43

Infoplaza B.V.

Hilversum, 14 september

De herfst heeft Nederland in zijn greep. Een frontale storing zorgt vandaag voor grijs weer met langdurig regen. In het noorden kan zo'n 20 tot 30 mm regen vallen. Bovendien waait het in de kustgebieden hard en soms stormachtig, 7 tot 8 Bft. De regen trekt langzaam zuidwaarts en verlaat pas in de nacht via Limburg het land.

Woensdag zorgt een tweede storing voor nog meer wind. Na een ochtend met slechts een enkele bui en geregeld zon wordt het 's middags weer volop herfst. Vooral in de namiddag en avond neemt de wind langs de kust van Noord-Holland en de gehele noordkust toe tot stormachtig, 8 Bft en mogelijk zelfs even tot een westerstorm, 9 Bft.

De tweede storing levert veel buien op die soms samengaan met onweer. Ook zullen er tijdens buien windstoten optreden tot ongeveer 80-90 km/uur.

Richting het weekeinde nemen wind en buiigheid af. De temperatuur blijft met een maximum van een graad of 15 te laag voor de tijd van het jaar.

Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza: "Het slechte weer van deze dagen lijkt de omslag te markeren van de zomer naar de herfst. Voor het eerst sinds de zomer bevindt zich een diepe depressie boven Scandinaviƫ die een aanvoer van polaire lucht opgang brengt. De komende dagen krijgen we te maken met een luchtsoort die zich nu nog bevindt in het zeegebied tussen IJsland en Noord-Noorwegen. Hierdoor wordt de atmosfeer kouder en zien we op de grens van de polaire lucht en zomerlucht forse regengebieden ontstaan."

Overigens breidt de herfst zich over het hele noorden, westen en centrale deel van Europa uit. Overal gaat het kwik naar beneden en in de Alpen kan er donderdag en vrijdag vanaf 2700m sneeuw vallen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (