Belgische Federale Overheid

grondwetswijzigingen in Turkije

Steven Vanackere verwelkomt de uitslag van het referendum over grondwetswijzigingen in Turkije

Datum: 13 september 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt de resultaten van het referendum over grondwetswijzigingen in Turkije van afgelopen weekend. De Turkse kiezers hebben zo hun steun bevestigd aan hervormingen die hun rechten en vrijheden versterken. De wijzigingen in de grondwet die nu mogelijk worden zijn immers belangrijke stappen naar het beter functioneren van de Turkse democratie.

Als voorzitter van de Raad van de Europese Unie zet ons land zich in voor het verder zetten van het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie zoals formeel gestart in oktober 2005. Met dit referendum zet Turkije een nieuwe stap voorwaarts in de toepassing van de toetredingscriteria. Zoals wel vaker hangt veel af van de manier waarop de nieuwe regels worden toegepast en dient deze stap verdere inspanningen van de Turkse regering, samen met het Turkse middenveld, aan te moedigen.

Steven Vanackere kijkt er naar uit tijdens de komende weken met zijn Turkse collega's samen te werken in voorbereiding van de evaluatie in december op basis van het jaarlijks voortgangsverslag van de Europese Commissie over de stand van zaken in het toetredingsproces. Het referendum van afgelopen zondag is in elk geval een aanmoediging voor alle betrokken partijen om onverminderd verder te werken voor toenadering van Turkije tot de Europese Unie. Steven Vanackere hoopt dat de regering in Ankara onverminderd inspanningen levert om de nodige hervormingen door te voeren.