Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere ontmoet de Turks-Cypriotische leider Dervis Eroglu

Datum: 13 september 2010

Vice-eersteminister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere ontving vandaag de vertegenwoordiger van de Turks-Cypriotische gemeenschap, Dervis Eroglu, die Brussel bezoekt in het kader van ontmoetingen met de Europese Commissie.

Het onderhoud ging over de recente ontwikkelingen in de intern-Cypriotische onderhandelingen die onder VN-toezicht worden gevoerd en die de hereniging van het eiland en de oprichting van een bizonale en bicommunautaire federatie beogen, met onverdeelde soevereiniteit, burgerschap en rechtspersoonlijkheid en met politieke gelijkheid tussen de twee gemeenschappen. Minister Vanackere moedigde zijn Turks-Cypriotische gesprekspartner aan zich met moed en vastberadenheid te blijven inzetten voor de onderhandelingen.

Verder kwamen ook de activiteiten aan bod van het `Comité vermiste personen' - dat Minister Vanackere bezocht op 27 juli tijdens zijn werkbezoek aan Cyprus - en van het `Technisch Comité ter Bescherming van het Cultureel Erfgoed'. Minister Vanackere drukte zijn steun uit voor de werkzaamheden van beide bi-communautaire comités. Zij dragen immers bij tot de verzoening en het wederzijds respect tussen de twee gemeenschappen. Tot slot uitte Minister Vanackere zijn tevredenheid over de aankondiging van de opening medio oktober van een nieuw overgangspunt tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van het eiland, in Lemnitis/Yesilirmak.