Gemeente Bedum


Gemeente wil stationsgebied aanpakken

14 september 2010
BEDUM WIL STATIONSGEBIED AANPAKKEN

De gemeente Bedum wil plannen ontwikkelen voor het stationsgebied. Dat gebied moet aantrekkelijker worden en de bereikbaarheid moet worden verbeterd. Het gemeentebestuur wil daarover in gesprek met de Bedumers. Op 28 september wordt daarom een bijeenkomst belegd waarin iedereen ideeën en suggesties kan aandragen. Daarna wordt een plan uitgewerkt. Het stationsgebied moet in 2013/2014 zijn aangepast.

Het treinstation van Bedum ligt aan de rand van de bebouwde kom. Het station is niet optimaal ontsloten, vooral voor inwoners van de oostelijke nieuwbouwwijken. QBuzz lijn 61 laat het station momenteel ook links liggen.

De tramlijnplannen van de gemeente Groningen gaan gevolgen krijgen voor reizigers uit Bedum. Streekbussen worden op termijn buiten het centrum van de stad om geleid. De aan te leggen noord-zuid tramlijn gaat de verbinding met het stadscentrum verzorgen. Bedumers zullen dan ook in toenemende mate gebruik van de trein gaan maken; op het station Groningen Noord moet op de tram worden overgestapt om in het centrum te kunnen komen.

Ook speelt de mogelijke komst van een regiotram tussen Bedum en Groningen. Die zal gebruik gaan maken van het bestaande spoor.

Het gemeentebestuur streeft naar een station waar fietsers, automobilisten en bus en treinreizigers veilig en comfortabel op een ander vervoermiddel kunnen overstappen. De parkeervoorzieningen, de stalling van fietsen en de ontsluiting per bus moeten daarom worden verbeterd. Ook de (fiets)verbinding tussen het station en de bestaande en geplande oostelijke nieuwbouw kan worden geoptimaliseerd.

Het is de bedoeling dat de streekbussen van QBuzz het station gaan aandoen. De huidige busroute zal worden verlegd. Daarvoor bestaan meerdere mogelijkheden.

Op 28 september wil de gemeente met de Bedumers van gedachten wisselen. Tijdens een bijeenkomst in het Trefcentrum wordt een aantal mogelijkheden voor verbetering van het o.v. en de stationsomgeving gepresenteerd. Inwoners kunnen daar verder hun zegje doen.

Na de inventarisatie van de ideeën en wensen van de Bedumer wordt een plan uitgewerkt. Dat plan wordt weer aan de bevolking gepresenteerd. Dat gebeurt waarschijnlijk nog dit jaar. In 2013 of 2014 kan het nieuwe stationsgebied klaar zijn.

De plannen zullen mede worden gefinancierd door de Regio Groningen-Assen en de provincie.