GroenLinks
Kamer moet voortouw nemen in regels voor financiële markten

Dinsdag 14 september 2010, 09:47u - Bruno Braakhuis

"De Tweede Kamer moet een zwaardere rol krijgen bij het opstellen van regels voor de financiële sector." Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis vandaag in aanloop naar het Kamerdebat over het rapport van de parlementaire commissie-De Wit, die de oorzaken van de financiële crisis onderzocht. Zo wil Braakhuis voorstellen dat de president van DNB en de minister van Financiën de Kamer komen informeren over de afspraken die tussen toezichthouders worden gemaakt in Basel III, voordat daar in november tijdens de G20 top over besloten wordt.

"De Kamer moet goed geïnformeerd worden over het ingewikkelde financieel stelsel. Dit kan niet overgelaten worden aan experts alleen met ieder hun eigen belangen. Ook moet de implementatie van financiële hervormingen moet structureel grondiger worden aangepakt", zegt Braakhuis. Hij wijst hierbij op één van de aanbevelingen die de commissie-De Wit heeft gedaan om de parlementaire controle op de hervormingen in de financiële sector te verzwaren.

Volgens GroenLinks heeft de crisis aangetoond dat er niet alleen meer kennis bij de Tweede Kamer moet zijn, maar dat de kapitaalvereisten voor banken van groot belang zijn om een volgende crisis van dezelfde omvang te voorkomen. "Deze beslissingen zijn zo belangrijk dat politici dit niet aan bankiers en centrale bankdirecteuren kunnen overlaten. Hiermee zou recht gedaan worden aan de aanbevelingen van de commissie-De Wit", aldus Braakhuis.

Ook voormalig GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik gaf bij zijn gesprek met de commissie afgelopen januari aan dat het een dieptepunt was dat het parlement Basel II uiteindelijk als voldongen feit gepresenteerd kreeg.

Namens GroenLinks was Kamerlid Jolande Sap lid van de onderzoekscommissie-De Wit. Om deze reden zal Kamerlid Bruno Braakhuis (tweede woordvoerder Financiën voor GroenLinks) vandaag het woord voeren.