TEDxChange - ideeën en vaardigheden in plaats van geld

14/09/2010 09:58

TEDxChange

De nieuwe valuta tussen mensen met goede ideeën en ondernemers? Het zijn hun vaardigheden: mensen wisselen talent en ervaring uit om sociale doelen te bereiken.

De grootste klamboe ter wereld, betaalbare telefoonopladers die je fietsend of naaiend aanzet en mobiele apps die je over HIV voorlichten - dit zijn maar een paar van de innovaties waarover invloedrijke sprekers tijdens het TEDxChange evenement in Amsterdam op 20 september 2010 pitchen.

TEDx werkt samen met de Gates Foundation om tegelijk met de VN-top over de Millennium Ontwikkelingsdoelen een uniek evenement te organiseren, waarbij een live link wordt gelegd tussen TEDxChange New York en Amsterdam.

Het belooft een inspirerende avond te worden - elk individu van de honderd man sterke gastenlijst is gekozen vanwege hun bewezen kracht om dingen werkelijk te veranderen. Er zijn ICT-goeroes, netwerkmeesters en communicatiehelden bij. Waar het deze avond echt om gaat, zijn de acht sprekers die bezig zijn een positieve verandering in de wereld te maken: iedereen heeft een eigen plan om in hun eigen land de Ontwikkelingsdoelen te bereiken. Ze zullen hun plannen pitchen en om hulp vragen. Geld wordt niet verwacht bij dit actiegerichte evenement - de valuta bestaat uit vaardigheden, kennis en tijd.

De wereldwijde beweging om mensen te helpen zichzelf verder te helpen trekt de inzet van zeer bijzondere mensen aan, die allemaal graag een tastbaar verschil maken en niet zomaar hun portemonnee omkeren. In een wereld waar mensen donatiemoe zijn geworden, is TEDxChange een uniek platform dat echt een verschil maakt.

Een van de acht sprekers in Amsterdam is Arjan Erkel, directeur van Malaria No More. In hun streven om minstens euro 500.000,- op te halen voor preventie en de uiteindelijke uitroeiing van malaria, zijn ze van plan om 's werelds grootste klamboe op de Euromast in Rotterdam op te hangen. Daarmee zal Malaria No More zonder twijfel het Guinness Book of Records halen.

Pascal Katana, voorzitter van de Young Innovators Club in Kenia, zal spreken over de ontwikkeling van producten die communicatieproblemen in landelijke gebieden zonder elektriciteit oplossen. Hun slimme oplader, bijvoorbeeld, is met een prijs van $ 3,- zeer betaalbaar en kan worden aangesloten op een fiets om alle mobiele telefoons op te laden.

Ook Marlon Parker zal een beroep doen op het publiek. Marlon is een maatschappelijk ondernemer en IT-professor aan de Zuid-Afrikaanse Cape Peninsula University of Technology. Hij groeide op in de sloppenwijken en leerde computers te programmeren zonder er ooit een in het echt te hebben gezien. Zijn mobiele applicaties worden nu door ruim 40.000 Zuid-Afrikanen gebruikt als HIV- en verslavingsonderwijs.

De sprekers in New York zijn net zo divers als in Amsterdam. Zo komen Gra(cc)a Machel, een gerenommeerd internationaal pleitbezorger voor de rechten van vrouwen en kinderen, en Bajah + The Dry Eye Crew uit Sierra Leone, een sociaal bewuste hiphop crew die zich uitspreekt tegen politiek en maatschappelijk onrecht.

Jim Stolze, organisator van het Amsterdamse evenement, verklaart: "In plaats van te praten over wat niet werkt, richten we ons op de mensen die al bezig zijn de Millennium Ontwikkelingsdoelen binnen bereik te brengen. We zoeken naar manieren om de uitwisseling van ideeën, kennis en ondernemerschap te stimuleren."





http://www.TEDxChange.nl