Gemeente Nieuwegein

Om Nieuwegein veilig, gezond en leefbaar te houden zijn er regels opgesteld. De gemeente houdt toezicht op het naleven van deze regels. Als ze worden overtreden, dan komt de gemeente in actie als handhaver. De gemeente kan dan een boete uitdelen of een sanctie opleggen aan de overtreder. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Als iedereen zich aan de regels houdt, is handhaven niet nodig.

Waar je wilt handhaven heb je ook handhavers nodig. Specialisten die zoeken naar een oplossing. Ypo van Blommestein, Handhaving Bebouwde Omgeving, is zo iemand: "Ik probeer altijd om het op een prettige manier op te lossen."

Taak

"Als handhaver houd je vooral in de gaten of het bouwen verloopt zoals op de vergunning staat afgegeven, en of het volgens de bouwregelgeving gebeurt. Het is niet de bedoeling, maar soms komt het toch voor dat mensen geen vergunning hebben aangevraagd. Wanneer wij daar dan uiteindelijk achterkomen, gaan we kijken of en hoe we dat dan kunnen legaliseren."

Onveilig en onaangenaam

"Belangrijk is dat er geen onveilige gebouwen en situaties in Nieuwegein ontstaan, maar evengoed moeten er ook geen gebouwen staan die onaangenaam zijn om naar te kijken. Denk eens aan een willekeurige straat waar iemand zijn gevel paars met een goud randje verft. Dat wil dan alleen die persoon en verder niemand. En dan zijn wij de ogen en oren van de gemeente. Wij zullen dan na een klacht of een eigen constatering een oplossing moeten zien te vinden. Maar ons werk is vooral het voorkomen van dit soort situaties. En dat doen we natuurlijk niet voor onszelf. Je doet zoiets voor de buren. Tenslotte moeten zij daar de hele dag tegenaan kijken."

Hoefsmid

Ypo van Blommestein weet waar hij over praat. Hij is al jaren actief in de bouwwereld en heeft veel ervaring opgedaan via zijn eigen bouwkundig facilitaire bedrijf. Zijn start was echter heel anders: "Ik ben begonnen als hoefsmid, maar ook toen al heb ik heel wat huizen verbouwd. Zo is de liefde voor de bouwwereld ontstaan. Ik ben vervolgens wat avondopleidingen gaan doen met als uiteindelijke resultaat een diploma HTS Bouwkunde. Via een architectenbureau in Almkerk en een bouwkundig facilitair bureau in Amersfoort ben ik terechtgekomen in Nieuwegein."

Onderling overleg

"Het werk kan soms best lastig zijn, want je komt bij die mensen niet altijd aan met een leuke boodschap. Als wij iets te melden hebben dan is er iets zonder of niet conform de bouwvergunning gebouwd, of niet volgens de bouwregelgeving. Dan moet die strijdigheid opgeheven worden. Andere bouwmaterialen gebruiken, ontwerp wijzigen, het is iets wat geld kost. Dan probeer je in onderling overleg met bewoners of bedrijven ervoor te zorgen dat het in orde komt. Het is belangrijk om dat in een goede sfeer te bereiken."

Gelijke monniken, gelijke kappen

"Niet alleen burgers moeten zich aan de regelgeving houden, dat geldt ook voor de gemeente zelf. We hanteren natuurlijk ook voor onszelf dezelfde regels. Denk aan de bouw van het nieuwe Stadshuis en het theater. Maar ook het huidige pand waar de gemeente in zit. Ook dan gelden de bouwregels en wetten. "

Collega´s

"Wat er ook gebeurt, ik koppel altijd alles terug naar mijn collega´s, en zij doen dat ook. Er heerst hier op de afdeling een geweldige sfeer en de mate van collegialiteit is erg hoog. Ook dat maakt het een hele leuke baan!"