FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten start kort geding tegen Panalpina

FNV Bondgenoten sleept logistiek bedrijf Panalpina voor de rechter. Het bedrijf neemt het contract van DHL over om producten van Bosch te distribueren vanuit Tilburg, maar het weigert de 35 werknemers van DHL, die nu het werk doen, over te nemen.

Volgens FNV Bondgenoten geldt hier gewoon de Wet Overgang van Onderneming en daarom stapt de bond naar de rechter.

Het conflict met Panalpina duurt al maanden, tot ergernis van bestuurder Henk Onstwedder van FNV Bondgenoten: "De mensen zitten al maanden in onzekerheid. Gisteren werd dan echt duidelijk dat Panalpina niets wil doen, dus nu pas kunnen we echt naar de rechter stappen." Onstwedder heeft geen goed woord over voor de houding van Panalpina: "Ze nemen alles van DHL over, maar de mensen laten ze vallen. Het gaat natuurlijk om centen: nieuwe, onervaren krachten zijn goedkoper."

Volgens Onstwedder begint de gang van zaken als bij Panalpina schering en inslag te worden in de contractlogistiek: "Het begint er mee dat een producent de activiteiten uitbesteedt aan een logistieke ondernemer, de mensen gaan mee over, de arbeidsvoorwaarden blijven meestal in stand. Vervolgens gaat na vijf jaar de producent het contract opnieuw aanbesteden, de logistieke ondernemer verliest dan het contract, want hij heeft die dure mensen in dienst en heeft nu eenmaal hogere personeelskosten.
Een nieuwe logistiek bedrijf is al snel goedkoper, zeker als het weigert om de werknemers over te nemen. Gevolg is dat de mensen bij de eerste logistieke diensverlener worden ontslagen. De producent is de lachende derde: hij is zonder veel kosten van zijn werknemers af en heeft ook nog een goedkoper contract."

FNV Bondgenoten hekelt de manier waarop logistieke ondernemingen tegen elkaar worden uitgespeeld en wil in de cao Transport & Logistiek afspraken maken om dat tegen te gaan.