Handelsweg van Osnabrück naar Deventer nu nog aantrekkelijker
De gelukszoekers waren dekselse kerels
DEVENTER, 20100913 -- Zelfs de duivel zou hen volgens legenden hebben lastig gevallen. En dat, terwijl de "Tödden" het toch al zo moeilijk genoeg hadden! De meestal arme Duitse boerenzoons moesten de moeilijke weg van Osnabrück naar de rijke Nederlanden op de koop toe nemen. Zij hoopten daar als handelaar het geld te verdienen dat thuis nodig was om de pacht te kunnen betalen. Nu kunnen actieve vakantiegangers in de voetsporen van deze "gelukszoekers" treden - maar dan wel op een ontspannen manier. De 229 kilometer lange Handelsweg werd voor het wandelseizoen van 2010 aangepast aan de omstandigheden van de 21e eeuw.
an een ontspannen wandeling konden de "Tödden", ook "Marskramers" of "Kiepenkerle" genoemd, alleen maar dromen. Gekleed in een mantel en met een hoge hoed op het hoofd, bepakt en bezakt met rollen linnen, een ellenmaat en een schaar aan een ketting trokken deze kooplui de wijde wereld in. Ze brachten het linnen - door de Nederlanders als zeildoek gebruikt - zwavelstokjes, muskuskussens, briefpapier en snuiftabak van Osnabrück naar Deventer. Met grote moeite brachten ze de gebruiks- en luxeartikelen aan de man.
Pioniers en avonturiers
Met hun handelsreizen zorgden de "Tödden" echter niet alleen voor een extra bron van inkomsten voor hun gezin. Ze gelden met recht ook als pioniers en avonturiers. Want of en hoe zij in de zaai- en oogsttijd weer aankwamen in hun geboortestreek, hadden ze niet altijd zelf in de hand. Het bestaan van deze reizende handelaars was gevaarlijk en vol ontberingen. Onderweg lagen er wolven en struikrovers op de loer. Maar ook de staat maakte het de gelukszoekers moeilijk door steeds weer met nieuwe douanevoorschriften te komen. Dat schept een band. Hen bond een groot saamhorigheidsgevoel dat zelfs tot een geheimtaal leidde, het "quäsz humpisch". Sommige families bracht het geploeter uiteindelijk, vele jaren later, succes. De Töddenhandel, die ontstond met het einde van de Dertigjarige Oorlog en de Westfaalse Vrede van 1648, vormde de basis voor een aantal bijzondere ontwikkelingen. Want uit de ijver van enkele handelaars uit die tijd vloeide in de loop der eeuwen ook grote rijkdom voort. Het succes van grote warenhuizen als C&A en Peek & Cloppenburg is daarvan het levende bewijs.
Tijdreis door idyllische streken
Wie de oude sporen van de arme boerenzoons of -knechten volgt, wordt rijkelijk beloond. De bezoeker maakt een reis terug in de tijd van de vroegere gelukszoekers, dwars door prachtige landschappen en verschillende regio's. De natuur is afwisselend, nu eens vlak en heuvelachtig en dan weer open of bebost. De Handelsweg loopt van Osnabrück via het Osnabrücker en Tecklenburger Land, het landelijke Münster- en Emsland en de Grafschaft Bentheim. Van daaruit is het niet meer ver naar de laagvlakte van de Dinkel aan de Nederlandse grens. De wandelaar loopt door het parkachtige coulisselandschap van de regio Twente en het uitgestrekte landgoed Twickel. Langs de rivier de Regge gaat de tocht verder naar de Sallandse Heuvelrug, een beboste bergketen, en naar de Hanzestad Deventer. Deventer was in de late middeleeuwen de belangrijkste stad in het oosten van Nederland. Dat is ook tegenwoordig nog steeds te zien aan de schilderachtige steegjes, pleinen en bouwwerken in deze oude stad.
Tolverordeningen en volgens de oude legendes zelfs de duivel maakten het de "Hollandgangers" in die tijd vaak lastig. Dat is nu allemaal verleden tijd. Vandaag de dag kan men er grenzeloos genieten!
Wandelliefhebbers kunnen de in totaal 229 kilometer lange Handelsweg of delen ervan op eigen houtje verkennen. De volledige route is gemakkelijk in elf dagetappes van 17 tot 27 kilometer te doen. Handig is het kaartmateriaal met toeristische informatie. Het kan onderweg als reisgids worden gebruikt.
Arrangementen
Verschillende arrangementen maken uw vakantie - letterlijk - nog onbezorgder. Desgewenst wordt de bagage van hotel naar hotel vervoerd. Dan is er niets meer dat grenzeloos plezier nog in de weg staat.
Achtergrond
Het project Toerisme-Marketing Grensregio wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland en met middelen uit het Europese fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE), door de ministeries van Economische zaken uit Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.
Ingezonden persbericht