Nieuw-Vlaamse Alliantie




Echte democratisering Turkije nog veraf

klok 13 september 2010

Afgelopen weekend vond er in Turkije een controversieel referendum plaats over de herziening van 26 artikelen uit de Turkse grondwet. Hiermee wil Ankara Turkije op een meer Europese leest schoeien. Voor N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is het referendum een gemiste kans. "De grondwetswijziging doet immers geen recht aan de diversiteit in het land. Het referendum brengt een oplossing voor de Koerdische kwestie nog steeds niet dichterbij. Enkel door de erkenning van de rechten van het Koerdische volk kan Turkije de weg naar een fundamentele democratisering zetten."

Om die redenen riepen de Koerdische leiders op niet naar de stembus te gaan omdat de grondwetswijziging geen uitweg in het vooruitzicht stelt voor de problemen waarmee de Koerdische minderheid nu al jarenlang wordt geconfronteerd. Talrijke juridische vervolgingen, de duizenden Koerdische kinderen in de gevangenis, het verbod op onderwijs in de eigen taal,... Door de oproep tot een Koerdische boycot, die overigens massaal werd opgevolgd, moet ook de uitkomst van het referendum met een stevige korrel zout worden genomen.

Frieda Brepoels: "De Turkse grondwet gaat ook na het referendum nog altijd uit van één staat, één natie, één taal, één vlag. Het maakt duidelijk dat de Turkse elite de diversiteit in het land niet erkent en geen werk wil maken van een politieke oplossing voor het Koerdische vraagstuk. Zolang Ankara die kwestie niet als een probleem erkent, zal de Koerdische onderdrukking in Turkije onverminderd voortgaan, ondanks enkele cosmetische grondwetswijzigingen. De succesvolle boycot van het referendum in de Koerdische gebieden geeft daaraan uitdrukking."

Voor Brepoels is het ten slotte ook hoog tijd voor een meer kritische houding van de Europese lidstaten, ook van België, tegenover Turkije. Enkele weken geleden nog liet Minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere, zich verleiden tot beloftes die achteraf onhoudbaar bleken (o.a. belofte Fehriye Erdal voor het Hof van Assisen te brengen). Nog in het voorjaar vond er onder druk van Turkije voor de zoveelste keer een grootschalige inval plaats bij Roj-Tv in Denderleeuw, onder het mom van banden met de PKK. Iedereen die toen werd opgepakt, is ondertussen vrijgelaten en zoveel maanden na de inval is er nog steeds geen aanklacht bekend. "Het is onaanvaardbaar dat België het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid uitholt en meteen ook Ankara helpt de Koerdische stem te muilkorven", meent nog Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europe eu Url: www.friedabrepoels.eu

Thema('s): Europa