Groen!

Pedofilieschandalen: Kerkleiding heeft schokgolf nog steeds niet begrepen

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 13 september 2010

Groen! en Ecolo hebben aandachtig de persconferentie gevolgd van aartsbisschop Léonard over het rapport van de gewezen commissie-Adriaenssens. Zoals vele Belgen, katholiek of niet, hadden beide groene partijen een sterke reactie van de Belgische Kerkleiding verwacht. Deze is helaas uitgebleven, net zoals concrete verbintenissen. Fundamentele vragen over de omerta binnen de Kerk en over de verhoudingen tussen de Kerk en de Justitie blijven echter bestaan.

"De onthullingen over pedofilie binnen de katholieke Kerk vereisen een grondig zelfonderzoek. De repliek van aartsbisschop Léonard is ruim onvoldoende, om niet te zeggen onaanvaardbaar. Monseigneur Léonard stelt nu de voortzetting van een commissie binnen de Kerk voor. Maar het is echt niet meer aan de Kerk om nog lang over zichzelf recht te spreken. Overigens roept het statuut van dergelijke interne commissies reeds sinds hun inwerkingstelling in 1999 vragen op," legt Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen! uit.

Voor Groen! en Ecolo moeten de kerkautoriteiten zich richten naar de diensten voor bijstand en slachtofferhulp die door de overheid opgericht zijn, uiteraard rekening houdend met de wensen van de slachtoffers om al dan niet anoniem te blijven. Die diensten moeten overigens versterkt worden.

De groenen hopen dat de laatste getuigenissen de omerta nu eindelijk gebroken hebben en raden slachtoffers die dat willen aan om hun getuigenissen bekend te maken aan het gerecht.

Met het rapport Adriaenssens en eventuele andere nieuwe elementen als basis, moet de Belgische Kerk alle mogelijke maatregelen nemen om eindelijk en definitief te verhinderen dat geestelijken die schuldig zijn aan seksuele misdrijven, nog langer in contact komen met minderjarigen. Tevens moet de Kerk een fonds oprichten - en zelf financieren - ter vergoeding van de slachtoffers, ook als de feiten reeds juridisch verjaard zijn.

"We herhalen onze oproep om een parlementaire onderzoekscommissie in te stellen, zoals ook onder andere door de werkgroep "Mensenrechten in de Kerk" werd voorgesteld." Wij pleiten ervoor dat een onderzoekscommissie ook nagaat hoe de "wet van de stilte" binnen de Kerk kon functioneren. Ook de relaties tussen de Kerk en het Gerecht in de voorbije decennia, moeten worden onderzocht," benadrukt Stefaan Van Hecke (Groen!). "Tevens moet de manier waarop het Gerecht in het verleden dossiers over kindermisbruik in de Kerk behandeld heeft, mee onderzocht worden," vult het groene Kamerlid aan.

Contact: Jonas Dutordoir -