Deelname aan wedstrijd levert verdubbeling omzet op!
Pepijn Ornstein, oprichter van Grunschabel Ice Laboratories bewaart
goede herinneren aan het winnen van 'Smaakvol2009'. De jury viel als
een blok voor zijn ijs, dat niet alleen uitblinkt in smaak, maar ook
door de unieke bereidingswijze, waarbij uitsluitend gebruik wordt
gemaakt van natuurlijke, plantaardige grondstoffen. Het leverde de
ondernemer uit Alkmaar een verdubbeling van de omzet op. Syntens
organiseert, in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw
en Foodlog.nl, dit jaar weer een landelijke wedstrijd voor ondernemers
met een lekker product van eigen bodem. Voor het derde
achtereenvolgende jaar wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt.
Ornstein dankt naar eigen zeggen de omzetverdubbeling, die zijn bedrijf
sindsdien doormaakte, voor een belangrijk deel aan deze verkiezing.
"Het heeft ons veel publiciteit opgeleverd. Er is veel over ons
geschreven, variërend van de culinaire redacties van de landelijke
dagbladen tot aan magazines als bijvoorbeeld Linda en Seasons. Het is
ongelooflijk waardevol als culinaire journalisten, die door het publiek
als deskundig en objectief worden beschouwd, zich lovend uitlaten over
jouw product." Rona Uitentuis, publiekswinnaar van 'Smaakvol2009' deelt
de mening van Ornstein. "Deelnemen is leuk en je leert in korte tijd
enorm veel. Vóór de deelname was onze kaas gewoon Messekleverkaas. Nu
is het een uniek kaasje volgens oud en geheim recept. Authentiek en in
Nederland enig in zijn soort. Onze verkoop is flink gestegen. We maken
nu niet meer één keer per week kaas, maar drie keer."
Smaakvol-erkenning
De landelijke wedstrijd voor ondernemers met een lekker product van
eigen bodem wordt door Syntens, in samenwerking met de Taskforce
Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl, georganiseerd. Voor de derde
keer wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt, dit jaar onder het thema
'de smaak van NL'. De lekkerste producten strijden op 30 november in
Den Bosch, de Hoofdstad van de Smaak 2010, om de ultieme
smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: de Smaakvol2010, dé
erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en
de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet.
Jumbo, Zusje en Parijs
Dat het authentieke streekproduct geen vluchtige hype is maar een
duurzame trend, merken ook Karin en Gerrit Reintjes van Boerderij 't
Platteland in het plaatsje Veulen bij Venray. Hun zelfgemaakte
rabarbersap trok tijdens Smaakvol2009 dusdanig de aandacht van het
jurylid van supermarkt Jumbo, dat de flessen sinds juli 2010 in de
schappen staan. De geitenkaas van De Groote Stroe, één van de zes
finalisten van vorig jaar, wordt geserveerd in 'Zusje' in Zwolle, één
van de restaurants van Jonnie Boer. Magda Scholte van De Groote Stroe:
"De publiciteit rond Smaakvol2009 heeft de aandacht van een Nederlandse
kok getrokken die ervoor heeft gezorgd dat mijn geitenkaas -voor de
tijd dat een bepaald gerecht op het menu stond- werd ingekocht door een
driesterren restaurant in Parijs. Naar verwachting komt het betreffende
gerecht dit najaar opnieuw daar op de kaart!"
Regionale voorrondes
Voorafgaand aan deze finale in november worden regionale voorrondes
georganiseerd. Deze vinden plaats op 30 september in Amsterdam, 4
oktober in Zwolle en op 5 oktober in Veghel. De smaakjury, die bestaat
uit een aantal smaakspecialisten, waaronder Janneke Vreugdenhil
(culinair journalist van het NRC), Felix Wilbrink, (culinair journalist
van de Telegraaf) en Dick Veerman (foodkenner en initiatiefnemer van
foodlog.nl), toetst de producten op smaak en presentatie. De smaakjury
nomineert vervolgens per regio zes producten die doorgaan naar de
publieke smaaktest en de masterclasses.
Finale in de hoofdstad van de smaak
De smaakjury zal op 30 november in Den Bosch de producten van de
finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. In een spannende
eindronde worden de kanshebbers aan het publiek gepresenteerd. Daarna
worden de winnaars van Smaakvol2010 en de publieksprijs bekend gemaakt.
Deelnemen
Nederlandse food- en agribedrijven uit het midden- en kleinbedrijf met
een authentiek voedingsproduct van eigen productie, waarvan het
hoofdingrediënt uit Nederland komt, kunnen deelnemen aan deze
wedstrijd. Voorwaarde is ook dat de ondernemers ambities hebben om het
bedrijf of product een stap verder te brengen. Via
www.syntens.nl/desmaakvanNL is het mogelijk om in te schrijven voor de
regionale voorrondes. Aanmelden kan tot en met 24 september 2010.
Syntens