Gemeente Woudrichem

NIEUWS

Monumentendag over de smaak van Altena

ALTENA - Open Monumentendag op 11 en 12 september heeft dit jaar als thema `de smaak van de 19e eeuw'. Het Cultuurhistorisch Platform neemt dat thema heel letterlijk en wil bezoekers laten proeven van alle smaken van Altena. Een High Tea, de smaak van speculaas, snoep uit grootmoederstijd, vergeten groenten, een smaakmarkt met smakelijke verhalen, een lezing over de Nederlandse eetcultuur, muziek en bouwstijlen uit de 19e eeuw.

Nieuw dit jaar op het programma is het eerste erfgoed Altena debat `de Smaak van Altena' op vrijdag 10 september als aftrap voor Open Monumentendag. Het wordt gehouden in de Hervormde kerk van Eethen, debatleider is Paula Jorritsma. Zij nodigt aan tafel de drie burgemeesters van Altena als hoeders van het cultureel erfgoed in de regio. Tevens zijn te gast een monumenteneigenaar, een lid van de monumentencommissie en een ontwerper. Over smaak valt te twisten en dat is dan ook de insteek van het debat.

Ook nieuw op het programma is de Monumentenklassendag op vrijdag 10 september op fort Giessen. In totaal acht scholen bezoeken met zo'n 300 leerlingen uit groep 7 en 8 het fort. De landelijke organisatie van Open Monumentendag heeft een speciaal lesprogramma samengesteld waarbij de Monumensjes centraal staan, zij zijn de vroegere bewoners van het monument.

Bijzonder dit jaar is de kans een bezoek te brengen aan de Wilhelminasluis bij Andel. Rijkswaterstaat geeft uitleg over de cultuurhistorische waarde van het sluizencomplex. De waaiersluis is gebouwd in 1897 na de scheiding van de Maas en Waal rond 1900. De sluizen zijn uniek vanwege de nog steeds in gebruik zijnde waaiervlotdeuren die zowel hoog Maas- als Waalwater kunnen keren. De sluis is van belang als uniek voorbeeld van een waaiervlotsluis en heeft architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De sluis is bijzonder gaaf bewaard gebleven en zeer zeldzaam.

Dinsdag 7 september is in de bibliotheek in Aalburg een voorproefje van Open Monumentendag met een lezing over de Nederlandse eetcultuur. Verder kan er zaterdag 11 september een bezoek gebracht worden aan fort Giessen, Kasteel Dussen met een high-tea, het Andries Visserhuis met een expositie speculaasplanken en oud-Hollands snoep in de de Oudheidkamer te Werkendam, boerderij de Schutse in Genderen geeft rondleidingen en verkoopt vergeten groenten. In het Sleeuwijks kerkje wordt 19^e eeuwse protestantse kerkmuziek gespeeld. Zondag 12 september wordt de smaakmarkt in de vesting bij het Arsenaal nieuw leven ingeblazen. Samen met Via Jacoba kan geproefd worden van vergeten groenten. Lizzy van Pelt vertelt smakelijke verhalen voor kinderen.

Het volledige programma voor Open Monumentendag is opgenomen in een folder. Ook is het terug te vinden op www.openmonumentendag.nl of www.erfgoedaltena.nl
Te downloaden:

* folder Monumentendag_2010-1.pdf (465,38 KB)