Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Het Parcours gaat ondergronds!
Opening cultureel seizoen Maastricht - zaterdag 11 en zondag 12 september 2010
Op zaterdag 11 en zondag 12 september a.s. vindt de vijftiende editie plaats van Het Parcours: de culturele seizoensopening van Maastricht. Tijdens Het Parcours - dat de officiële start van het culturele seizoen markeert - laten theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen zien wat ze in huis hebben. Het Parcours staat dan ook bol van sprankelende optredens en activiteiten op de beste podia en mooiste plekjes van Maastricht. Het Parcours 2010 wordt op zaterdagavond 11 september feestelijk geopend met een bijzonder programma: op, onder en áán het Vrijthof. Op zondag 12 september vinden er vanaf 11.30 uur verschillende optredens, presentaties en voorstellingen plaats op verschillende podia in de stad. Toegang is gratis.
Vijftiende editie opent met bijzonder programma
De vijftiende editie van Het Parcours opent op zaterdag 11 september met een bijzonder programma. Hiervoor is multidisciplinair kunstenaar Kaspar König aangetrokken. In samenwerking met de leden van het Kultureel Overleg Maastricht (KOM) en kunstenaars uit verschillende delen van Europa heeft hij een spectaculair programma samengesteld, waarbij hij het publiek letterlijk ondergronds laat gaan. Het Limburgs Symfonie Orkest bijt in samenwerking met Opera Zuid als vanouds de spits af in de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof. Zij doen dit met een muzikale proeverij. Onder leiding van presentator Wim Steinbusch, die toelichting geeft bij de stukken, krijgt het publiek stukjes muziek voorgeschoteld uit het diverse aanbodpalet van beide gezelschappen.
Aansluitend voeren zij het publiek mee naar de volgende programmalocatie: het Vrijthof plein en de Q-Park garage Vrijthof. Daar vertrekken gedurende de avond vier verschillende routes die het publiek langs onverwachte plekken voeren. Korte optredens, installaties en performances ondergronds in de garage op verdieping -2 tijdens het project 'Park your ID' (parkeer je idee, parkeer je identiteit). Maar er is ook een Meet & Greet op en aan het Vrijthof - in de bovenwereld - waarbij men in ongedwongen sfeer kan genieten van muzikale, theatrale en beeldende presentaties. De avond wordt afgesloten in Theater aan het Vrijthof met muziek van o.a. Los Dancing Queens, Dj Motorcross, DJ Schmacke en Joske Koning, Lisa Verbelen en Nina Willems, studenten van de Toneelacademie Maastricht.
Cultuurdriehoek
Het Parcours heeft dit jaar verschillende programmaonderdelen gebundeld en presenteert deze op de drie hoofdlocaties; het Vrijthof, Plein 1992 en De Timmerfabriek /'t Bassin. Zo wordt als het ware een cultuurdriehoek gecreëerd. Het gros van de activiteiten vinden binnen deze driehoek plaats. De drie hoofdpodia spelen daarin een belangrijke rol maar ook op de looproute tussen de drie hoofdlocaties is er voldoende te beleven.
De drie hoofdpodia hebben - uiteraard voor ieder wat wils - daarnaast ieder hun eigen speerpunt en unieke kenmerk binnen de programmering. In De Timmerfabriek kan men bijvoorbeeld onder meer terecht voor de kwalitatieve amateurbeleving. Plein 1992 is hoofdkwartier voor Parcours Autovrij, waarin dit jaar een speciale rol is weggelegd voor basisschoolleerlingen. En op het Vrijthof is het muziek dat - letterlijk - de trom slaat.
De Timmerfabriek / 't Bassin
De Timmerfabriek, de voormalige timmerfabriek van aardewerkfabriek Sphinx, werd in 1905 gebouwd en staat sinds 1996 op de Rijksmonumentenlijst. Het gebouw ligt aan het binnenhaventje 't Bassin, binnen het Belvédèregebied. Het gebouw moet de komende jaren uitgroeien tot het kloppend cultureel hart van Belvédère. In de tussentijd en in de aanloop naar, vinden er geregeld al diverse activiteiten plaats. Tijdens Het Parcours vormt het een van de 'hoofdpodia' met daarin bijzondere aandacht voor bijzondere amateurgezelschappen. Om de hoek bij De Timmerfabriek is het jazz dat de klok slaat op het Belvédère Jazzpodium. Jazzy grooves, old school Hammond soul en funky sounds aan de kabbelende waterkant. Met een heerlijk zonnetje er bij en je waant je in Zuid-Frankrijk.
GroenInnovaties op het Vrijthof
Als onderdeel van Parcours Autovrij pakt uitvinder en kunstenaar Erik Groen uit op het Vrijthof. Hij creëert daar de fitness-arcade: een internetcafé met computerspelen aangedreven door trapkracht, kindergadgets en games. Niet lui achter de computer, maar fysiek werken voor je cybertijd! Voor een humoristisch intermezzo kan men plaatsnemen in een caravan voorzien van stroom opgewekt met zonnecellen en een fiets: een bioscoop voor negen personen. De caravan stond eerder op o.a. Lowlands. Voor wie daarnaast nog wat muziek wil luisteren is het trappen geblazen. De muziekgezelschappen van Het Parcours geven concerten op de kiosk, met een geluidsinstallatie aangedreven door trapkracht.
Parcours Autovrij kinderprogramma op Plein 1992
Binnen het kader van de Europese Mobiliteitsweek organiseert de Gemeente Maastricht op zondag 12 september Parcours Autovrij. Het publiek kan in een autoloze binnenstad kennismaken met de verschillende duurzame alternatieven op het gebied van mobiliteit en genieten van de vele culturele activiteiten. Daarbij is er ook voor kinderen een uitgebreid en interessant programma óp en rondom Plein 1992. Bij Centre Céramique leren kinderen bijvoorbeeld hoe ze hun eigen solarauto kunnen bouwen, op Plein 1992 is een racebaan gemaakt waar kinderen in minizonneautootjes de strijd met elkaar aan kunnen gaan, op dezelfde locatie kan naar hartelust het stoepkrijt ter hand worden genomen en is Circustheater Vladimir te zien met de voorstelling Vlinder in Beeld.
Win een zonnepaneel
De Europese Mobiliteitsweek is een initiatief van Het Klimaatverbond. Ze organiseren nu voor de vijfde achtereenvolgende keer het project Groene Voetstappen. In dat kader gaan van maandag 13 t/m zondag 19 september basisschoolleerlingen in heel Nederland op stap voor een beter klimaat. Ze verzamelen 'Groene voetstappen' door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. De in Nederland verzamelde voetstappen worden uiteindelijk samen met alle internationaal verzamelde voetstappen aangeboden aan de ambtelijk voorzitter van de VN Klimaattop in Kopenhagen in december. Basisscholen uit Maastricht die meedoen aan het project Groene Voetstappen maken kans op een heus zonnepaneelsysteem! Deze fantastische prijs gaat naar de school met de meeste voetstappen en is belangeloos aangeboden door de bedrijven Solarkids uit Oss, Solar Clarity uit Weesp en Verkoelen Dakdekkersbedrijf uit Weert.
Kom met de fiets
Tijdens Het Parcours wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan het thema 'autovrije zondag' en de promotie van duurzame vormen van vervoer. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er geen plaats voor de auto in de binnenstad. De binnenstad binnen de singels aan de westkant van de Maas is deze dag autovrij. Het is voor autoverkeer niet mogelijk om de binnenstad in te rijden vanaf de Calvariestraat, Tongersestraat, Pieterstraat en Pieterskade. Ook de Kleine Gracht is dan niet toegankelijk voor auto's. Automobilisten worden met verkeersborden ruim van te voren gewezen op de autovrije zondag. Op de dag zelf worden zij doorverwezen naar de beschikbare parkeergarages. Voor de fietsers komt midden op het Vrijthof wederom een grote fietsenstalling. En niet zomaar een fietsenstalling... fietsers worden daar vanaf 12.00 uur theatraal onthaald door Pitboel Theater.
Kijk op www.hetparcours.nl voor het volledige programma van Het Parcours.
Het programma op Het Parcours is mogelijk dankzij de inbreng van de professionele artiesten en kunstinstellingen en amateur-gezelschappen en organisaties uit de gehele provincie en de Euregio. Tijdens Het Parcours zetten ruim 1500 artiesten culturele activiteiten neer op meer dan 40 podia in de stad. De route van Het Parcours zal het publiek leiden langs de verschillende binnen- en buitenpodia en plekken waar het bruist van cultuur en gezelligheid.
Met dank aan: Gemeente Maastricht, Evenementenbureau Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Stichting Elisabeth Strouven, Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij BV, L1 Radio en Televisie, Huis voor de Kunsten Limburg, Brand Bier, A&C Media/ Stadskrant De Ster, Bureau Interactieve Communicatie (bic), Week in Week uit / Maastrichtnet, Maastrichts Uitburo, VVV Maastricht, Woonpunt Maastricht & Mergelland, P&O Services groep, Q-Park, alle leden van het Kultureel Overleg Maastricht (KOM), Politie, Brandweer en de vele locaties, medewerkers en vrijwilligers. Productie RTV Spot: In-Beeld (Maurice Copier) en Twin Studio (Frans Bronzwaer), Carl Ariza (ontwerp), Rob Delsing (muziek), Hans van Leipzig (voice-over).