Ingezonden persbericht


Westerborkpad voert wandelaar langs spoor van vervolging

Nieuw initiatief van KNBLO-NL en Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Nijmegen/Hooghalen, 10 september 2010 - KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaan samen een nieuwe langeafstandwandeling realiseren: Het Westerborkpad. Hiermee wordt de huidige samenwerking tussen beide partijen rondom de organisatie van de jaarlijkse Kamp Westerbork Wandeltocht, die aanstaande zaterdag 11 september voor de vijfde keer plaatsvindt, verder uitgebreid. Het is de bedoeling dat het Westerborkpad in de zomer van 2011 wordt gepresenteerd.

Treinspoor
Het Westerborkpad, van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam (tijdens de oorlog verzamelplaats voor Joden) naar Kamp Westerbork, wordt maximaal 250 km lang en zal bestaan uit etappes van ongeveer 10 kilometer. Het pad loopt zoveel mogelijk in de buurt van het treinspoor en brengt daarmee de deportatieroute in beeld die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog hebben moeten volgen. Onder meer oorlogsmonumenten, synagogen en andere locaties die een bijzondere rol speelden in de Tweede Wereldoorlog zullen in de route worden opgenomen en worden beschreven in een nieuwe wandelgids.

Wandelzaken
Bij de realisatie van het wandelpad is KNBLO-NL verantwoordelijk voor de wandeltechnische zaken zoals markering, beheer en onderhoud. "KNBLO-NL wil inhoud geven aan haar maatschappelijke rol door de ontwikkeling van wandelpaden te concretiseren rondom belangrijke maatschappelijke thema's en toegankelijkheid voor bijzondere doelgroepen", aldus KNBLO-NL directeur Henry Bronkhorst. Daarom zal het Westerborkpad bij voorkeur ook toegankelijk zijn voor de mindervalide wandelaars, die zich voortbewegen met behulp van een rollator of rolstoel.

Historische informatie
Herinneringscentrum Kamp Westerbork verzorgt de historische informatievoorziening en hecht veel waarde aan het vertellen van de persoonlijke geschiedenissen van de Jodenvervolging. Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum: "De betekenis van Kamp Westerbork in de Jodenvervolging is overduidelijk, maar die vervolging begon juist dichtbij huis. En dat is het verhaal van het Westerborkpad; wat gebeurde er met Joden in de oorlog in Bussum, in Nijkerk, in Hattem?" Behalve de beschrijving van de route en historische betekenis in een speciale wandelgids, zal het Westerborkpad op een aparte website te vinden zijn. Op www.westerborkpad.nl is aanvullende achtergrondinformatie opgenomen waarvoor de gids geen ruimte biedt, zoals uitgebreide persoonlijke verhalen, foto's en filmbeelden die de impact van de Jodenvervolging illustreren.

Aanwinst
KNBLO-NL en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn ervan overtuigd dat het Westerborkpad, met de bijzondere koppeling tussen natuurbeleving en inhoudelijke verdieping onderweg, een waardevolle aanwinst zal zijn. Het publiek is er al, zo blijkt uit de grote belangstelling voor de wandeling op 11 september in Hooghalen en omgeving.

### EINDE BERICHT ###