Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Voorschoten, 25 augustus 2010
Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten ook open tijdens het Open Monumentenweekend (11-12 september)
Tijdens het Open Monumentenweekend van zaterdag 11 september (11-17 uur) en zondag 12 september (14-17 uur) zijn landgoed en kasteel Duivenvoorde open voor het publiek. Het landelijke thema van dit weekend is De smaak van de 19e eeuw. Kinderen van groep 8 van de Fortgensschool en de Nutsschool treden op als gids-suppoost in vijf 19e-eeuwse vertrekken van het kasteel. Er zijn buiten diverse oud-hollandse versnaperingen (za.) en een ambachtelijke wijnproeverij (za. en zo.). Verder kunt u de beeldententoonstelling Stil de Tijd, torso's, portretten en figuren in de tuin van de Orangerie bezoeken. Op zondagmiddag zullen historische rijtuigen met koetsiers naar Duivenvoorde rijden en daar voor het publiek te zien zijn.
Een bijzonder evenement om niet te missen.
Tijdens Open Monumentenweekend is het landgoed, inclusief de beeldententoonstelling, gratis toegankelijk voor het publiek. Voor de toegang tot het kasteel, inclusief de tentoonstelling Tijdloos Trendy, gelden de reguliere tarieven. Museumkaarthouders en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang tot het kasteel! In de maand september geldt een actieprijs voor de prachtig vormgegeven catalogus Tijdloos Trendy: E5 (normale prijs E7,50).
Tentoonstelling Tijdloos Trendy
Tijdens Open Monumentenweekend is de tentoonstelling Tijdloos Trendy. Modern licht op interieur en collectie van Duivenvoorde zonder rondleiding te bezoeken. De tentoonstelling combineert op een verrassende manier moderne kunstobjecten met het interieur en de collectie van Duivenvoorde. Zo ontstaat er een spannende dialoog tussen oud en nieuw. Op de tentoonstelling is werk van toonaangevende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers te zien, waaronder Bert Frijns, Hella Jongerius, Jurgen Bey, Geert Lap, Matthijs Röling, Borek Sipek, Erik Andriesse, Rien Bekkers, Aziz Bekkaoui en Irma Boom.
Jubileumboek
Het jubileumboek Duivenvoorde. Bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie geeft een actueel, verfrissend en rijk geïllustreerd beeld van de cultuur- en natuurhistorische waarde van het landgoed en kasteel Duivenvoorde, gelegen tussen Leiden en Den Haag. Duivenvoorde vormt een uniek ensemble waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw. Als in een impressionistische schildering beschrijven diverse deskundigen de geschiedenis van de bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie.
Het boek richt de aandacht op de prachtige kunstcollectie van het kasteel: familieportretten, overige schilderijen, prenten & tekeningen, boeken, beeldhouwkunst, porselein, meubilair, zilver en kostuums. Niet zomaar een museale collectie, maar een collectie met een verhaal. Het boek is prettig leesbaar, maar heeft ook de kenner veel te bieden. Het boek verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Stichting Duivenvoorde en is te koop op kasteel Duivenvoorde. Tevens is het boek te bestellen via uitgeverij Waanders.
Over kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde ligt in een oase van rust in de Randstad tussen Voorschoten en Leidschendam. Een lange bomenrij voert via het park dat overdag voor publiek toegankelijk is en omringende landerijen naar het kasteel. Het kasteel stamt al uit de middeleeuwen. Het huidige uiterlijk kreeg het gebouw in de 17e en 18e eeuw. Sinds 1963 is het kasteel, na een grootscheepse restauratie, opengesteld voor museumbezoek.
Voor meer informatie: www.kasteelduivenvoorde.nl
Rondleidingen door het kasteel vinden plaats onder leiding van een deskundige gids, waarbij ook de bouw- en bewonersgeschiedenis van Kasteel Duivenvoorde aan bod komen. De rondleidingen worden tot eind oktober van dinsdag t/m zaterdag gehouden om 14.00 en 15.30 uur. Groepen op afspraak (inlichtingen via 071- 561 37 52 optie 5). Voor bijzondere openstellingsdagen zie www.kasteelduivenvoorde.nl
- EINDE PERSBERICHT -
Noot aan de redactie (