Persoonsgebonden budget bestaat 15 jaar: de verlanglijst van Per Saldo
08/09/2010 10:11
Per Saldo
Per Saldo en het persoonsgebonden budget vieren feest! Op zaterdag 11 september 2010 bestaat zowel Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, als het persoonsgebonden budget 15 jaar!
Ter ere van het 15-jarig bestaan houdt Per Saldo een jubileumbijeenkomst met aansluitend het Festival 5D. Dit bijzondere festival, toegankelijk voor iedereen, organiseert Per Saldo, samen met de NSGK voor het gehandicapte kind, dat deze dag haar 60-jarig jubileum viert. Bezoekers, met en zonder beperking, worden tijdens het Festival 5D op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord ondergedompeld in theater, muziek, culinair vermaak en nog veel meer. Festival 5D is een vrijplaats voor de zintuigen, een culturele totaalbeleving voor zicht, tast, reuk, smaak en gehoor. Voor meer informatie over het festival: www.festival5d.nl.
Wie jarig is, maakt een verlanglijst!
Het pgb is uitgegroeid tot een prachtig instrument waarmee met relatief weinig geld kwalitatief goede zorg kan worden ingekocht. Per Saldo wil de komende jaren het pgb tot een nog krachtiger instrument maken, zodat nog meer maatschappelijke en financiële winst geboekt kan worden. Daarom heeft de vereniging een verlanglijst gemaakt en hopelijk brengen de aanwezige politici en medewerkers van uitvoeringsorganisaties mooie cadeaus mee!
Ons verlanglijstje
1. Verankering van een solide persoonsgebonden budget in de wet
Geef iedereen die langdurig een beroep moet doen op zorg en ondersteuning het recht om te kiezen voor een pgb. Dat betekent afschaffen van het subsidieplafond (nooit meer (dreigende) wachtlijsten) en wettelijke verankering van een solide pgb.
2. Bewust kiezen voor een pgb
Zorg dat mensen bewust kunnen kiezen tussen eigen regie of het ontvangen van zorg rechtstreeks door een instelling. Dat vraagt om voldoende aanbod bij instellingen en goede keuze-informatie vooraf. Mensen die goed weten wat ze te wachten staat, kiezen bewust en gaan op een goede manier met hun pgb om.
3. Eigen regie op alle levensterreinen
Geef mensen de keuze voor een pgb als een volwaardig, toereikend alternatief voor zorg en voorzieningen die rechtstreeks wordt geleverd door instellingen op alle levensterreinen. Ongeacht in welke wet (AWBZ, ZVW, WIA, WSW, WMO, etc.) of wie de regeling uitvoert.
4. Realisatie het participatiebudget
Realiseer één budget voor mensen die vanwege hun beperking van meerdere voorzieningen tegelijkertijd gebruik moeten maken. Hanteer één loket en één indicatiestelling (onderzoek naar hoeveel zorg iemand nodig heeft) voor alle voorzieningen waar mensen vanwege hun beperking een beroep op moeten doen en biedt mensen de mogelijkheid het ontschot te besteden en in één keer te verantwoorden.
5. Vereenvoudiging van het pgb
Maak het voor mensen eenvoudiger om zelf zorg aan te vragen en hun pgb te beheren. Stel tijdige, onafhankelijke informatie en ondersteuning beschikbaar waarmee mensen optimaal leren omgaan met een pgb. Biedt daarbij digitale mogelijkheden.
http://www.pgb.nl