Ingezonden persbericht

Persbericht
Utrecht, 10 september 2010

Thuisblijven voor inbrekers niet nodig

Thuisblijven uit angst voor inbrekers is in de zomer niet nodig. Ruitentikkers grijpen hun kans om een goede buit te vangen namelijk eerder in de donkere wintermaanden dan in de zomer. Tegen alle verwachtingen in zijn er in de zomermaanden zelfs minder inbraken dan in de winter. Vooral in augustus laten inbrekers woningen links liggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de schademeldingen bij ASR Verzekeringen over de afgelopen drie jaar.

Voorzorgsmaatregelen in en om het huis voor een vakantie of een dagje uit zijn geen overbodige luxe. Afwezigheid vergroot immers de kans op inbraak. Omdat in de zomer de meeste mensen op vakantie gaan, lijkt de kans op inbraak in die periode het grootst. Echter, dit blijkt niet het geval te zijn. De jaarlijkse schademeldingen bij ASR Verzekeringen laten zien dat het aantal inbraken tussen 2007 en 2010 in de zomermaanden opvallend lager was dan in de wintermaanden. Zo vond 37% van alle inbraken tussen december en maart plaats. In de maanden juni tot en met september lag het gemiddelde aantal meldingen met 30%, lager.

Zichtbaar in de zomer
In augustus vinden de minste schademeldingen door inbraak plaats. Uit cijfers van de afgelopen drie jaar blijkt dat in deze zomermaand het aantal meldingen 15% lager ligt dan in de andere maanden. De lengte van de dagen in deze periode is een mogelijke oorzaak. Door de langere dagen en de kortere nachten, zijn inbrekers zichtbaarder voor de buitenwereld. Ook blijven mensen langer op in de zomer en zitten ze op een mooie zomeravond graag nog even in de tuin of maken ze een wandeling. Dit zorgt voor een grotere sociale controle en maakt het voor inbrekers moeilijker om 'anoniem' over straat te gaan. Met de donkere maanden in het vooruitzicht worden de dagen weer korter en de nachten langer. Uit de jaarlijkse schademeldingen bij ASR Verzekeringen blijkt dan ook dat de kans op inbraak vanaf oktober weer toeneemt. Vooral net na de jaarwisseling is er een piek. Zo zijn er in januari gemiddeld 28% meer schademeldingen door inbraak dan in augustus. Vanaf april neemt het aantal meldingen weer af.

Preventietips
Het nemen van maatregelen om inbraak te voorkomen is volgens Ber Onderwater, Relatiemanager Schadeservice bij ASR Verzekeringen, geen overbodige luxe. "Soms maken mensen het inbrekers wel heel gemakkelijk door bijvoorbeeld 's avonds geen licht aan te laten als ze niet thuis zijn. Het is belangrijk dat het huis altijd een bewoonde indruk maakt. Zorg voor verlichting in de wintermaanden, zowel buiten als binnen. Mensen die langer weg zijn, kunnen gebruik maken van een tijdschakelaar." Ook goed contact met de buren en andere omwonenden is van belang volgens Onderwater: "Maak sociale controle door buurtbewoners mogelijk. Door goede buitenverlichting aan te brengen is er meer zicht op ramen en deuren. De kans op ontdekking is dan groter en dat schrikt inbrekers wellicht af." Maar ook de meest voor de hand liggende maatregelen moeten bewoners niet vergeten, stelt Onderwater. "Goed hang- en sluitwerk en de nodige discipline die daarbij hoort, is essentieel. Draai altijd de deur in het nachtslot, ook wanneer je alleen even boodschappen gaat doen. Vooral in de wintermaanden is het zaak ramen en deuren van alle verdiepingen te beveiligen."

ASR Verzekeringen
De geschiedenis van ASR Verzekeringen gaat terug tot 1720 toen één van haar voorgangers werd opgericht. Zij kent dus een eeuwenlange traditie in verzekeren. ASR Verzekeringen biedt particulieren en bedrijven via onafhankelijke adviseurs een compleet assortiment verzekeringen en financiële producten op het gebied van schade, inkomen, leven, hypotheken en pensioenen. ASR Verzekeringen is onderdeel van ASR Nederland, een van de grootste verzekeraars in Nederland. Meer informatie op www.asrverzekeringen.nl.