Wageningen Universiteit en Researchcentrum
darmen
Bacteriedrankjes veranderen genenactiviteit in de darmen
9 sep 2010
Commerciële bacteriedrankjes beïnvloeden de activiteit van de genen
in de darmen. Dat blijkt uit een publicatie in het Amerikaanse topblad
PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) van onderzoekers
van Universiteit Maastricht, NIZO food research, UMC St Radboud en
Wageningen UR. Het artikel is deze week op de website van de PNAS
gezet. Het is voor het eerst dat moleculaire reacties in het menselijk
darmslijmvlies door het drinken van commerciële bacteriedrankjes in
kaart zijn gebracht.
Het bacterieonderzoek is uitgevoerd onder de vlag van het Wageningse TI
Food and Nutrition.
Zeven gezonde vrijwilligers kregen zuiveldrankjes met drie
verschillende soorten probiotische bacteriën te drinken, flesjes met
tien miljard bacteriën elk. Bij de zeven is zes uur na het drinken van
de zuiveldrankjes een slijmvliesmonster gehaald uit het bovenste deel
van de dunne darm, voor genetisch onderzoek. Het monster is daar
weggehaald met een âkijkslangâ die wordt ingebracht via mond en maag.
De zeven kregen alle drie bacteriedrankjes te drinken, met een
tussenpoos van twee weken. Ze kregen een bacteriedrankje of ter
controle een nepsportdrankje zonder bacteriën. De vrijwilligers en de
behandelende artsen wisten niet wat iemand kreeg.
Uit het genetische onderzoek van de slijmvliesmonsters blijkt dat na
het drinken van de bacteriedrankjes de activiteit van honderden genen
in het slijmvlies was veranderd. De gevonden moleculaire patronen leken
veel op de patronen die bepaalde medicijnen in het lichaam veroorzaken,
zegt onderzoeksleider Michiel Kleerebezem van Wageningen Universiteit.
âProbioticadrankjes veroorzaken een lokale reactie in het
darmslijmvlies. Ze hebben vergelijkbare effecten als componenten die de
farmaceutische industrie in medicijnen gebruikt, maar dan milder.â Het
gaat hier onder andere om geneesmiddelen die het immuunsysteem in
positieve zin beïnvloeden en die de bloeddruk verlagen. Mogelijk zijn
op basis van die medicinale gelijkenis nieuwe toepassingen te vinden
voor probiotica, denkt Kleerebezem.
TI Food and Nutrition is een internationaal toonaangevend
onderzoeksinstituut op het gebied van voeding en voedingsmiddelen. In
TI Food and Nutrition werken industrie, overheid en
onderzoeksorganisaties samen aan wetenschappelijke doorbraken die
resulteren in de ontwikkeling van innovatieve, gezonde en smakelijke
producten. Partners zijn: CSM, DSM, Royal FrieslandCampina,
Rijksuniversiteit Groningen/UMCG, Unilever, Universiteit Maastricht,
NIZO food research, NZO, TNO, VION en Wageningen UR.