Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |NO-Gelderland - Politie jaagt op henneptelers             |

De Politie Noord- en Oost-Gelderland heeft op donderdag 9 september tijdens een zogeheten 'veegdag' in de Achterhoek twee hennepkwekerijen geruimd. In totaal werden zo'n 560 planten in beslag genomen en vernietigd. De aanpak van henneptelers heeft prioriteit voor de politie omdat dit strafbare feit vaak samen gaat met andere vormen van criminaliteit zoals overlast, grof geweld en witwassen. Waar mogelijk zet de politie in op het 'kaal plukken' van de criminelen.


De ontmantelde hennepkwekerijen bevonden zich in Ulft (Deurvorststraat) en aan de Kornhorst in 's Heerenberg. In Ulft onderzocht de politie een bovenwoning naar aanleiding van een melding. In de woning werden in meerdere kamers 365 hennepplanten aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt. De energieleverancier legt vermoedelijk een naheffing op. De aangetroffen apparatuur en planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in naar wie verantwoordelijk was voor de kwekerij en maakt proces-verbaal op.
In 's Heerenberg werden in een middenwoning zo'n 200 planten aangetroffen. Ook hier zijn de planten en de apparatuur vernietigd. De bewoonster was op dat moment niet thuis. De woningbouw vereniging zal de bewoonster van de huurwoning hoogstwaarschijnlijk uit de woning zetten. De politie maakt proces-verbaal op.
In de portemonnee treffen


In het verleden beperkte de aanpak van hennepplantages zich voornamelijk tot het ontruimen van de hennepplantages en uiteraard het aanhouden van de eigenaar. Nu wordt veel meer geïnvesteerd in het terug krijgen van het geld dat is verdiend met de hennepteelt, ook wel het wederrechterlijk verkregen voordeel genoemd. Zo wordt de crimineel daar getroffen waar het hem het meest raakt: in zijn portemonnee.
Vooral bij hennepkwekerijen is het relatief eenvoudig om criminelen financieel 'kaal te plukken' omdat je het strafbare feit al kunt bewijzen (de hennepteelt). Er wordt dan berekend hoeveel geld er ongeveer verdiend is met de hennepteelt. Dit hangt ondermeer af van het aantal oogsten die er zijn geweest. Als duidelijk is hoeveel geld er ongeveer met de criminele activiteit is verdiend, legt de politie beslag op bijvoorbeeld dure auto's, sieraden en woningen van verdachten. Bij de hennepkwekerijen in Ulft en 's Heerenberg bleek het helaas niet mogelijk om direct beslag te leggen op luxe-goederen. Wel zal ook hierbij het wederrechterlijk verkregen voordeel worden berekend en waar mogelijk achteraf het voordeel op de verdachten worden teruggehaald.
Stijgende lijn


In 2008 en 2009 rolde de politie Noord- en Oost-Gelderland nog respectievelijk 93 en 122 kwekerijen. In 2010 werden tot nu toe al 113 kwekerijen opgerold. Hierbij werden in totaal ruim 36000 hennepplanten aangetroffen en vernietigd.
Einde bericht


-----------------------------------------


-----------------------

(





(



---- --