KNHS

Hippiade tuigpaarden en Hackneys toch nog een succes 9 september 2010

Ermelo (KNHS) - Na te zijn verplaatst door de overvloedige regenval, was het woensdag 8 september dan toch zover, de Hippiade voor tuigpaarden en Hackneys werd in Ermelo verreden. De regionale tuigpaarden en hackney uit de verschillende streken namen het tegen elkaar op om te bepalen wie nu écht de beste zijn. Voor beide rassen werden drie kampioenschappen verreden. Voor de Noordelijk tuigpaardrijder Gert Boverhof was er onverwacht groot succes.

Ondanks de verplaatsingen, viel de publieksbelangstelling niet eens helemaal tegen. Het grootste deel van het programma werd onder ideale omstandigheden afgewerkt, maar het einde verliep nat en vooral behoorlijk schemerig. Door het schuiven met de data, was niet iedereen in de gelegenheid aan de titelstrijd deel te nemen, maar de wedstrijden verliepen doorgaans met de nodige spanning.

Tuigpaarden
De eerste titel die op het spel stond, was die voor de openklasse tuigpaarden. Vier paarden streden in de finale en het was tenslotte Tyroon van Alberd van Dijk en gereden door Suzan Bouwman die kampioen werd. Aan het begin zag het hier nog niet helemaal naar uit, maar naarmate de wedstrijd vorderde, ging Tyroon steeds beter om tenslotte waardig kampioen te worden. Wild Rose F van Henk Fikse liep in de eerste omloop het meest overtuigend, maar zakte tijdens de finale iets af. Söndral van Cees Klinkhamer zag zijn optreden met de derde plaats beloond en Olievier met Erik de Gooijer volgde op plaats vier. Vervolgens streden elf dames om hun KNHS kampioenschap. De afsluitende finale ging tussen de beste vijf van dat moment. Niet de favoriet bij uitstek, maar wel verdiend werd Wonder van de Ursahof van combinatie Steenbergen en Boverhof in handen van Roelie Boverhof de nieuwe kampioen. Wonder liep een zeer goede wedstrijd met veel houding en best over de benen, al was zijn laatste rondje niet de beste. Egberdinas Armanie van Suzan Bouwman liep een heel constante wedstrijd en kon tenslotte als fraaie nummer twee opstellen. Thea de Gooijer reed Olievier naar de derde plaats, Simone Klinkhamer werd met Söndral vierde en plaats vijf was voor Neon in handen van Annemieke Calis.

Tweespan
De Noordelijke hegemonie bij de tuigpaarden kreeg in het tweespan kampioenschap een vervolg. Wonder van de Ursahof en Alex van de Ursahof bleken in deze klasse elkaar het best aan te voelen en werden gehuldigd als kampioen. Sibour en Wapenaar van Joop Witlox namen in handen van Gerard van der Meulen de tweede plaats in. Zwieber en Olievier van Erik de Gooijer verdedigden hun titel, maar eindigden nu als derde. Raymond M en Ufo van Hennie Harink werden als vierde opgesteld. Regio Midden verreed tevens de finale van de enkelspancompetitie. Baringo van Wim Jansen hoefde in handen van Henri van Weeghel alleen de wedstrijd maar uit te lopen om de overwinning veilig te stellen. Toch bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hij begon redelijk aan de wedstrijd, maar bleek niet fit. In de overkamping van vier eindigde hij ook als vierde en na het omhangen van de sjerp mocht hij in stap de baan verlaten. De dagzege en tweede plaats in de eindstand was voor Belandra van Ruinemans en gereden door Henk Hammers. De bruine toonde zich over de benen heel best. Aaron van Egbert Emmink gaf in beweging later in de wedstrijd iets toe, maar was in houding wat rijker. Hij werd tweede, voor Theobald van en met Wim Jansen. In de eindstand werd Theobald derde, Bibi van Reinhard van de Put in handen van Gerrit Jan van de Brake vierde en Aaron vijfde. In de limietklasse bleek Z Mooi van Jan Muggen de beste en werd Wonder van de Ursahof tweede.

Hackneys
Het openklasse kampioenschap van de Hackneys kende een ontknoping in twee delen. Na een voorlopige opstelling liepen vijf ponys een standshow en vervolgens werd over gereden met de twee beste. De kopgroep bleek kwalitatief dicht bij elkaar te liggen. Kampioen werd de veel houding tonende en best bewegende Barons Tycho van Frits Heinhuis en gereden door Jan van Rooij. Five Oaks Discovery van Piet Graumans toonde zich in handen van Yvon van Velsen een zware concurrent. Alleen in het voorbeengebruik gaf hij een fractie toe op de kampioen. Cambridge Midnight Boy eindigde met Flip de Wit op plaats drie na de standshow. In houding was hij minder dan de eerste twee, in beweging deed hij niet voor hen onder. Fairview Emperor van familie Van Ingen werd door Willeke Rozendaal naar de vierde plaats gereden. Suprice Gusty en Frits Rovers namen de vijfde plaats voor hun rekening. De ontknoping in het damesklasse kampioenschap verliep op dezelfde manier, alleen moest de arbiter de plaatsing van de eerste twee verrichten. Five Oaks Discovery en Yvon van Velsen trokken nu wel aan het langste eind. Discovery liep nog iets sterker dan in de openklasse en werd weer kampioen. De grootste concurrent bleek Duvals Top off His Class van Jan Cees van der Endt en gereden door Els dAchard. In achterbeengebruik gaf hij wat toe, in het voorbeen was hij nog wat royaler. Highways Spring van Chantal van Dijk klom ook mooi in de voorhand en maakte daardoor aanspraak op de derde plats. Leyrun Just Jim van Bart Freriks werd met Agnes Arends vierde en voor Roscourt Top Secret van combinatie Cries/Horst, gereden door Willeke Rozendaal was de vijfde plaats.

auteur: Rijk van Vulpen