Ingezonden persbericht

8 september 2010

Progressief Akkoord ondersteunt het advies van het Kwaliteitsteam Groene Hart over de concept Dorpsvisie Linschoten.

In 2009 is op verzoek van toenmalig wethouder van Progressief Akkoord, Paulien Goedvolk het Kwaliteitsteam Groene Hart gevraagd een advies te geven over de concept Dorpsvisie Linschoten.

Het Kwaliteitsteam heeft haar rapport nu afgerond. In het rapport zijn een aantal deeladviezen opgenomen.

Het Kwaliteitsteam adviseert:
- af te zien van het waterlint omdat hiermee het Cope landschap aangetast wordt en dat het beoogde lint niet het gewenste ruimtelijk effect van een echt lint zal hebben.
- een woonvisie voor de regio op te stellen
- te onderzoeken of het gebied ten noorden van het dorp naar anologie van het Huis te Linschoten een landgoedkarakter kan krijgen
- te onderzoeken of door flexibeler om te gaan met de rode contour (het in- en uitdeuken) een hogere kwaliteit van de dorpsrand mogelijk wordt door nieuwe bebouwingslinten langs huidige waterlopen te maken.
- herontwikkelingsmogelijkheden binnen de rode contour te onderzoeken maar hierbij de open groene ruimten in de kern wel te behouden.

Progressief Akkoord heeft zeer veel waardering voor de activiteiten van het Kwaliteitsteam en haar rapport over Linschoten en vraagt het college dan ook niet in het advies te gaan 'shoppen' maar het advies integraal over te nemen.

In de besprekingen van de concept Dorpsvisie met de inwoners en met de raad richtte de aandacht zich vooral op de voorgestelde aanleg van "De Nieuwe Linschoten", een nieuw waterlint bij Linschoten als streekeigen dorpsafronding gebaseerd op de cultuurhistorische linten in het gebied. Een scenario dat ruimte bood aan zowel cultuurhistorie, waterberging, recreatie en woningen. De 'Nieuwe Linschoten' was geen doel op zich, maar een middel om de woonkwaliteit voor de toekomst te behouden en te verbeteren.

Mevrouw Goedvolk vroeg het Kwaliteitsteam de gemeente te adviseren over de ruimtelijke keuze die gemaakt moest worden; een keuze voor het Cope landschap of voor het versterken van de stroomrugkarakter. Een Nieuw Waterlint, een voortzetting van de huidige Lange Linschoten, oogt vriendelijker, maar doorsnijdt wel het Cope landschap.
Het Kwaliteitsteam heeft begin 2010 een bezoek aan Linschoten gebracht.

Op 20 november 2009 is het Kwaliteitsteam Groene Hart gestart. Onder voorzitterschap van de Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes brengt dit team gevraagd en ongevraagd advies uit op ruimtelijke plannen en projecten in het Groene Hart. De oprichting van een dergelijk Kwaliteitsteam voor het grootste nationale landschap van Nederland is een opzienbarende stap. De stuurgroep Groene Hart, waarin de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland vertegenwoordigd zijn, wil met dit team zorgdragen voor betere plannen en voor ruimtelijke oplossingen met kwaliteit. (tekst website Kwaliteitsatlas Groene Hart)

---- --