`Kloonvlees dringt Europese markt binnen'


Vanavond debat in Europees Parlement

STRAATSBURG, 20100908 -- Europees Parlementslid Kartika Liotard zal vanavond fel van leer trekken tegen de Europese Commissie die de uitspraak van een grote parlementsmeerderheid lijkt te negeren om kloonvlees te verbieden. De Europese Commissie legt in Straatsburg een verklaring af over 'gekloonde dieren in de voedselketen'. Het debat waarin Liotard 7e spreker is zal rond 22:00 uur te volgen zijn via internet.

De spreektekst van Liotard (hieronder) is onder embargo bijgevoegd: alleen de uitgesproken versie telt uiteraard.

Kartika Liotard (Verenigd Links) verwierf deze zomer als rapporteur over Nieuwe voedingsmiddelen grote steun van het Europees Parlement voor haar verzet tegen de import van kloonvlees: 636 leden stemden er op 7 juli voor om vlees van gekloonde dieren niet te beschouwen als nieuw voedingsmiddel en 588 Europarlementariƫrs stemden voor een verbod op kloonvlees. Zij steunen Liotards opvatting dat kloonvlees niet op tafel hoort, mede vanwege het grote dierenleed dat ermee gepaard gaat.

In mei sprak Liotard al haar vrees hierover uit, nadat een klokkenluider dit bij haar had aangekaart. De Europese Commissie ontkende dat er onderhandelingen plaatsvonden met de Amerikanen over de import van kloonvlees. Wel gaf Eurocommissaris Dalli na aandringen aan Liotard toe dat hij met de Amerikanen spreekt. Deze zomer is via de New York Times naar voren gekomen dat Liotards vrees uitkomt: vlees van nakomelingen van gekloonde dieren is doorgedrongen tot slagerijen in de EU.