International Film Festival Rotterdam

40th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2011

PERSBERICHT onder EMBARGO tot 8 september 2010, 14 u CET


· IFFR zet filmfinanciering door publiek voort
· Harmony Korine sluit aan bij Cinema Reloaded

Filmmaker Harmony Korine (Gummo, Trash Humpers) en de gerespecteerde Amerikaanse filmsite indieWIRE zijn vanaf 8 september betrokken bij Cinema Reloaded, het online crowd funding initiatief voor filmprojecten van het International Film Festival Rotterdam. De films van Korine, Ho Yuhang en Alexis Dos Santos die via donaties op Cinema Reloaded tot stand komen, gaan in première tijdens het 40e IFFR.

Cinema Reloaded is wereldwijd het eerste door een filmfestival opgericht online sociaal netwerk waar met donaties films worden gefinancierd. Het IFFR is met Cinema Reloaded gestart vanuit de gedachte dat filmfestivals, met hun kring van bezoekers en professionele relaties, deze nieuwe manier van filmmaken en distribueren moeten verkennen en ondersteunen. Veranderingen in de filmindustrie door digitalisering en online mogelijkheden bieden filmmakers, filmfestivals én hun publiek nieuwe wegen om films te financieren, te maken, te verspreiden en te bekijken. Het IFFR bracht eerder veelvuldig nagevolgde initiatieven als het Hubert Bals Fonds en de CineMart tot ontwikkeling en bloei.

Schrijver en filmmaker Harmony Korine gaat via Cinema Reloaded financiering bijeenbrengen voor zijn nieuwe film. Hij introduceert zijn project met een bijzondere videoboodschap op www.cinemareloaded.com. Korine (1974, VS), door Werner Herzog bestempeld als 'de toekomst van de Amerikaanse cinema', kwam in 1995 - negentien jaar oud - de filmindustrie binnen als scenarist van Larry Clarks Kids. Met een omvangrijk en gevarieerd oeuvre heeft hij zich inmiddels bewezen als een van de controversieelste filmmakers die momenteel werkzaam zijn. In 1997 maakte Korine zijn regiedebuut met Gummo. Zijn provocerende film Trash Humpers (2009) was onder meer te zien op de filmfestivals van Toronto en Rotterdam.

Het IFFR begroet indieWIRE als nieuwe partner van Cinema Reloaded. De onder filmprofessionals en -liefhebbers veel gezag hebbende Amerikaanse filmsite geeft Cinema Reloaded een permanente vermelding op de homepage. Ook worden de Cinema Reloaded-blogs van Korine, Ho en Dos Santos geplaatst op indieWIRE's populaire blogsectie en besteedt de nieuwe indieWIRE-websectie Filmmakers Toolkit redactionele aandacht aan Cinema Reloaded.

Naast het hoofddoel - drie films van geweldige filmmakers helpen realiseren - wil Cinema Reloaded deskundigheid opbouwen bij filmmakers en -liefhebbers. Op grond van de eerste ervaringen, mede ondersteund door VSBfonds, is daarom besloten Cinema Reloaded door te ontwikkelen. Zes maanden na de lancering hebben de drie filmprojecten inmiddels meer dan vijfhonderd medefinanciers.

Aan Cinema Reloaded is een eenvoudig crowd funding-systeem van donaties gekoppeld. Met een gift vanaf 5 euro is men medefinancier van één of meer filmprojecten en vanaf 25 euro komt je naam op de aftiteling. Tot 31 december 2010 krijgen de filmmakers gelegenheid hun projecten via Cinema Reloaded te financieren. Harmony Korine, Ho Yuhang en Alexis Dos Santos houden hun co-producenten via blogberichten en videoboodschappen op de hoogte. Pipilotti Rist, Cinema Reloaded-filmmaakster van het 1e uur, heeft haar project teruggetrokken wegens een te drukke agenda. Haar Cinema Reloaded-coproducenten krijgen de gelegenheid hun investering te verplaatsen naar een van de drie andere projecten.

(Einde persbericht)




International Film Festival Rotterdam