Ingezonden persbericht


Amsterdam, 19 augustus 2010

Genomineerden 5e BNG Nieuwe Theatermakers Prijs bekend

Theatermakers maken kans op E 45.000

Op woensdag 8 september maken Theater Instituut Nederland en het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten tijdens het Theaterfestival de winnaar van de grootste theaterprijs voor nieuw talent bekend. Afgelopen theaterseizoen hebben zeven makers getourd langs theaters die meedoen aan Blind Date - nieuwe theatermakers on tour. Sarah Moeremans, White Horse, The Sadists, Michiel de Regt, Kenneth Flak, Sanja Mitrovic en Domenico Mertens maken kans op de geldprijs van E 45.000 die wordt uitgereikt door de vakjury, die bestaat uit programmeurs, beleidsmedewerkers en theatermakers zoals Theo d'Or winnares Lineke Rijxman (Hannah en Martin) en Gouden Kalf winnaar Yahya Gaier (Het Schnitzelparadijs). Daarnaast wordt er ook een publieksprijs uitgereikt aan de beste theatermaker volgens het Blind Date publiek.

Eerdere talenten
Dit jaar wordt alweer de vijfde BNG Nieuwe Theatermakers Prijs uitgereikt. Eerdere winnaars waren Keren Levi, Laura van Dolron, Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse, en Leen Braspenning. Verder hebben theatermakers zoals Sanne Vogel, Bambie en Boukje Schweigman& eerder in de serie gestaan.

Blind Date
Blind Date - nieuwe theatermakers on tour is een serie vernieuwende en verfrissende voorstellingen op het gebied van toneel, dans, mime en beeldend theater. De serie wordt samengesteld door een commissie van theaterdeskundigen en wordt georganiseerd door Theater Instituut Nederland. Blind Date stelt nieuwe theatermakers in de gelegenheid zich te presenteren aan een groter publiek. Geselecteerde theatermakers maken elk jaar kans op de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs.

Blind Date was afgelopen seizoen te zien in Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Groningen, Leiden, Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, IJmuiden, en Zoetermeer. Komend seizoen komen we ook naar Alphen aan de Rijn, Kampen, Roosendaal, Sittard en Venlo. Kijk voor theaters en kaarten op www.theaterblinddate.nl.



Ingezonden persbericht