Technische Universiteit Delft

Promotie: Overstromingen

door M&C

Promotie van mevrouw B. Stalenberg: "Design of floodproof urban riverfronts"

08 september 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. B. Stalenberg | civiel ingenieur, Nederland promotor | Prof.drs.ir. J.K. Vrijling CiTG

Design of floodproof urban riverfronts

Het doel van het promotieonderzoek âOntwerpen van overstromingsvrije stedelijke rivierfrontenâ is om een oplossing te vinden voor de moeilijkheden die zich voordoen bij het verbeteren van waterkeringen en het herontwikkelen van een stedelijk rivierfront in een gemeenschappelijke ruimte. De vraag is of het mogelijk is om synergie te creëren en te behouden in een stedelijk rivierfront tussen waterkeren en stedelijk functies waarbij rekening wordt gehouden met economische ontwikkeling en fysische processen, zoals klimaatverandering. In het promotieonderzoek staan riviergemeenten en waterschappen in de Nederlandse Rijndelta centraal.

Binnen het onderzoek is gekeken naar twee oplossingsrichtingen. De eerste richting omvat fysieke synergie tussen de verschillende functies, beschreven in deel 2 van het proefschrift, en de tweede richting omvat synergie in het (her)ontwerpproces van een stedelijk rivierfront, beschreven bij deel 3 van het proefschrift. Deel 4 van het proefschrift evalueert beide oplossingsrichtingen.

Het promotieonderzoek laat zien dat het mogelijk is om fysieke synergie te creëren en te behouden door het toepassen van het nieuw ontwikkelde concept van aanpasbare waterkeringen (AFD concept) en dat het mogelijk is om synergie in het (her)ontwerpproces te creëren door het raadplegen van het nieuw ontwikkelde beslissingsondersteunend model âstedelijke waterkeringmatrixâ (UFPM tool). Van dit model is momenteel een pilot versie beschikbaar op de Engelstalige website http://www.urbanriverfronts.com.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.