Socialistische Partij Breda


Cruyff Courts tegen al uw kwalen

08-09-2010 * Enkele maanden geleden ontvingen wij, net als de andere gemeenteraadsfracties, een mail van mevrouw Bos woonachtig in 't Blok, Haagse Beemden. 't Blok is een prachtige straat gelegen rondom een mooie groene brink waarop buurtkinderen lekker kunnen spelen. Nu kregen de bewoners aldaar te horen dat in het kader van het Wijk Impuls Plan er een kunstgrasveld op die Brink zou komen. De weinig democratische wijze waarop dit besluit tot stand gekomen was, stoorde hen en bij monde van mevrouw Bos trokken ze bij de politiek aan de bel.

Nu zijn wij als SP groot voorstander van goede voorzieningen voor jongeren. We stonden dan ook aanvankelijk sceptisch tegenover de klacht en vreesde een mogelijke NIMBY. Dit staat voor Not In My Back Yard en wordt in bestuurlijke kringen gebruikt om iets aan te geven waarvan iedereen het ermee eens in dat het moet komen, maar dat niemand het in zijn achtertuin wil. Een bezoek aan mevrouw Bos en de brink kon mij er echter van overtuigen dat de klachten van omwonenden terecht zijn.

In het Wijk Impuls Plan wat enkele jaren is opgesteld, staat dat er in de Haagse Beemden kunstgrasvelden moeten komen. Vier maar liefst. Direct omwonenden hadden helemaal geen behoefte aan zo'n veld bleek uit een buurtenquête. In hun ogen is de brink prima zoals hij is en als er dan toch iets moet gebeuren dan willen ze daar graag ook over meepraten. Maar zo bleek in de raadscommissie ruimte van 7 september, hier had de wethouder geen oren naar. Het moest en het zou kunstgras worden. Het college denkt hiermee alle problemen op te kunnen lossen: Cruyff Courts tegen al uw kwalen!

Mevrouw Bos als inspreekster en ik vanuit de commissie konden hem niet op andere gedachten brengen. Nu de wethouder bepaald heeft niet naar de omwonenden te willen luisteren rest hen slechts de mogelijkheid tot het bezwaar maken op het moment dat de bouwvergunning aangevraagd wordt. Net als bij de baatbelasting kiest het college voor een ramkoers in plaats van te overleggen met belanghebbenden. Zonde van de tijd, het geld en vooral van de mooie groene brink.