Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Pensioenregeling Eilandsraadleden Schoolvoorbeeld Zelfverrijking

Wednesday, 08 September 2010 09:38

Met ongeloof en verbijstering heeft de VBC kennis genomen van berichten in de media dat de meerderheid van de ( voormalige) Eilandsraad op 3 september 2010 besloten heeft om akkoord te gaan met de pensioenregeling Eilandsraadleden Curaçao. Het betreft nagenoeg dezelfde regeling die door de Minister President en de Gouverneur in 2008/2009 reeds ongeldig is verklaard. Kennelijk heeft deze actie en het vernietigingsbesluit weinig indruk gemaakt.

De VBC is niet tegen een pensioenregeling van Eilandsraadleden echter deze moet voldoen aan de pensioencriteria welke voor allen die deelnemen aan het arbeidsproces gelden.

Om de volgende redenen zou naar oordeel van de VBC de op 3 september j.l. door de voormalige Eilandsraad goedgekeurde pensioenregeling door de Gouverneur wederom ongeldig verklaard moeten worden:


* Ten opzichte van de in 2008/2009 door de Gouverneur ongeldig verklarende regeling ( was in strijd met het algemeen belang) is er niets wezenlijks veranderd. Hier is sprake van totale minachting voor de samenleving in het algemeen en de Gouverneur in het bijzonder. Respectloos, schaamteloos en volstrekt onethisch.


* De regeling is niet in overeenstemming met de Pensioenbeschikking 2002 waarbij pensioen in 35 - 40 jaar (70% van het pensioengevend loon) mag worden opgebouwd en de pensioenrichtleeftijd op 60 jaar is vastgesteld. De regeling is fiscaal niet maatschappelijk aanvaardbaar daar deze in 12 jaar tot volledig pensioen leidt ingaande op 55 jarige leeftijd. Er is sprake van zware ongelijke behandeling (discriminatie) van burgers van Curaçao en is vermoedelijk in strijd met internationale verdragen zoals het verdrag van de Verenigde Naties inzake Burgerrechten en Politieke rechten (BuPO verdrag). Ook zou wellicht het discriminatieverbod zoals vervat in het Europees verdrag inzake Rechten van de Mens (EVRM) inroepbaar zijn.


* De regeling is in strijd met de bepalingen van het landsbesluit versterking budgetdiscipline (PB 2001 no 40) waarin duidelijk is opgenomen dat de financiële gevolgen van voorstellen zichtbaar gemaakt moeten worden alvorens regelingen ingevoerd kunnen worden.


* De weinig transparante en uiterst geniepige wijze waarop deze pensioenregeling is behandeld en goedgekeurd en het feit dat pertinent geweigerd wordt om lering uit het verleden te trekken kan de toets van good governance/deugdelijk bestuur niet doorstaan. Dit keer geen "stille nacht heilige nacht" maar een "jazzy 10-10-10 nacht" benadering.


* De regeling is het schoolvoorbeeld van pure zelfverrijking en eigenbelang en volledig in strijd met het algemeen belang.

Voor alle duidelijkheid dient hier tevens gememoreerd te worden dat hoewel de pensioenregelingen van politieke gezagdragers (Ministers, Statenleden, Staatssecretarissen, Gezaghebbers, Gedeputeerden en Eilandsraadleden van St.Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius) in 2006 zijn aangepast, deze nog allesbehalve marktconform zijn. Er is derhalve ook daar nog immer sprake van zeer ongelijke behandeling van burgers. Naar oordeel van de VBC is dit in strijd met het gelijkheidsbeginsel en dienen deze regelingen zo spoedig mogelijk in lijn gebracht te worden met hetgeen de Pensioenbeschikking 2002 voorschrijft.

Conform het Alameda akkoord waarin door het nieuwe Bestuurscollege en coalitie specifiek is opgenomen dat de nieuwe regering "samen met het volk, voor het volk en in belang van de hele bevolking" zal gaan functioneren wordt een dringend beroep gedaan op het nieuwe BC en de Eilandsraad om als één van de eerste daden de door de voormalige Eilandsraad op 3 september 2010 goedgekeurde pensioen regeling ter vernietiging voor te dragen aan de Gouverneur daar deze in strijd is met het algemeen belang, niet voldoet aan de eisen van deugdelijk bestuur, financieel onverantwoord, ongelijke behandeling van burgers voorstaat en daarbij ook zeer onethisch is. Dit is ook het geval voor de (riante) pensioenregelingen van de andere politieke gezagdragers.

Aan de MFK, PS en de MAN om aan te tonen dat zij daadwerkelijk het belang van de totale bevolking gaan dienen.

Curaçao, 8 september 2010
Bestuur VBC