Milieudienst Rijnmond

Energiebesparing supermarkten regio Rijnmond levert 25 miljoen kilo CO2 op

08.09.2010 18:00
Communicatie Stadsregio Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond

Alle gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam hebben zich aangesloten bij het landelijke convenant `Energiebesparing bij supermarkten'. Als alle supermarkten in de regio Rijnmond de maatregelen uit het convenant treffen, is de jaarlijkse besparing gelijk aan circa 25 miljoen kilo CO2.

Oftewel het jaarlijkse energieverbruik van 6500 huishoudens. Deze besparing draagt bij aan het behalen van de doelstellingen voor CO2 reductie van de regionale Klimaatagenda van de stadsregio Rotterdam en het Rotterdam Climate Initiative.

Convenant Energiebesparing bij supermarkten

Albert Heijn, Jumbo en de Plus Supermarkten hebben op landelijk niveau het convenant Energiebesparing bij supermarkten getekend. In het convenant staat welke maatregelen genomen worden en wanneer. De belangrijkste maatregel voor de supermarkten is het afdekken van koel- en vriesmeubelen. Daarnaast bevat het convenant ook besparingsmaatregelen voor verlichting, isolatie en verwarming van de winkels.

Supermarkten met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 50.000 kWh zijn volgens de Wet milieubeheer verplicht om maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen, toe te passen. Het convenant stelt de supermarkten in staat deze maatregelen de komende jaren gefaseerd uit te voeren.

Handhaven

Deelnemende supermarkten worden tot 30 juni 2015 in de gelegenheid gesteld de verplichte energiebesparende maatregelen gefaseerd uit te voeren. In 2011 controleert de DCMR Milieudienst Rijnmond supermarkten die niet aan het convenant deelnemen.