Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 september 2010


ADEM GROTE WINNAAR IN MONTRÉAL

Op het gerenommeerde Wereldfilmfestival te Montréal is de speelfilm ADEM in de prijzen gevallen. De film won zowel de hoofdprijs van het festival, de Grand Prix des Amériques, als de Prijs van de Oecumenische Jury. Regisseur Hans van Nuffel was zelf aanwezig om de prijzen in ontvangst te nemen.

ADEM beleefde op 28 augustus zijn wereldpremière op het 34e Wereldfilmfestival Montréal, het grootste onafhankelijke filmfestival ter wereld. De film is geproduceerd door Lemming Film en de Vlaamse producent A Private View.

In ADEM wordt het verhaal verteld van Tom die leidt aan een ernstige longaandoening. Tijdens een van zijn ziekenhuisopnames ontmoet hij de iets oudere onderwaterfotograaf, Peter, die dezelfde aandoening heeft. Ze krijgen een bijzondere vriendschap met elkaar waar een einde aan komt wanneer blijkt dat beiden op dezelfde longen wachten voor een transplantatie.

De hoofdrollen worden vertolkt door Stef Aerts, Wouter Hendrickx en Gijs Scholten van Aschat. Het scenario is geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem en Hans Van Nuffel. De muziek werd verzorgd door Spinvis in een samenwerkingsverband met Geike Arnaert (ex-Hooverphonic).

ADEM beleeft op 23 september zijn Nederlandse première op het Nederlands Film Festival en gaat op 8 september in België in première. De film kwam tot stand dankzij steun van ondermeer het Nederlands Fonds voor de Film en het Vlaams Audiovisueel Fonds.


---