Ingezonden persbericht


Onze hersens zijn de ware doka's

Verhalen van de niet-gemaakt foto's te beluisteren in het Nederlands Fotomuseum


Afgelopen weekend is in het Nederlands Fotomuseum de nieuwe interactieve installatie Nabeelden van kunstenaar Rein Jelle Terpstra, met verhalen van fotografen over niet gemaakte foto's, officieel in gebruik genomen door Dirk van Weelden.

In de installatie Nabeelden vertellen 27 fotografen hun verhaal over een niet gemaakte foto. Elk verhaal vertelt over het beeld dat de fotograaf voorbij liet gaan, omdat hij geen camera bij zich had, geen film of fotokaart in het toestel had zitten of gewoonweg besloot geen foto te maken. Het is een interactieve installatie, in de vorm van een tafel, over fotografie zonder foto's. Met onder anderen verhalen van Ad van Denderen, Paulien Oltheten, Hannes Wallrafen en Hans Aarsman.

Uit de speech van Dirk van Weelden uitesproken bij de ingebruikname van Nabeelden in het Nederlands Fotomuseum, zondag 5 september 2010.

"Wat gebeurt er bij de luisteraars aan deze tafel? Ik hoop dat het de automatische piloot bij het bekijken van foto's uitzet. Foto's verliezen veel van hun vanzelfsprekendheid. Je komt dichter bij het moment van de foto, bij de plek en de mensen op de foto. Maar ook bij de persoon van de fotograaf, (...) En hoe vreemd en bijzonder het is iets door een camera te zien, te weten dat het voorgoed voorbij is en er toch een beeld van te kunnen maken, bewaren en tonen.

Deze uitvinding van Rein Jelle Terpstra geeft aan de niet gemaakte foto (...) een institutionele status. Ook de niet-gemaakte foto hoort vanaf nu bij de fotografie.”

"Je zult merken dat, naarmate een audiodocument zijn einde nadert, het scherm (van de tafel) gaat schemeren tot het bij het einde van de gesproken tekst op zwart gaat. Waarom is dat zo'n sterk beeld? Misschien wel omdat ermee gezegd lijkt dat onze hersens de ware doka's zijn. Ter herinnering aan het feit dat alle beelden opdoemen en weer wegvallen in het donker van de tijd. Ter herinnering misschien wel aan de betrekkelijkheid van ons gezichtsvermogen en onze archieven, als herinnering aan de vele manieren waarop we blind kunnen zijn."

reizen en groeien

De installatie Nabeelden zal na de presentatie van 5 september permanent in het museum aanwezig zijn. Een tweede identieke installatie van 'Nabeelden' zal vanaf begin 2011 gaan reizen door Nederland en het buitenland. Nabeelden bestaat op dit moment uit 27 verhalen, maar zal steeds weer worden aangevuld met nieuwe verhalen.

"Denk niet dat het om een in zichzelf besloten kunstwerk gaat, bij deze tafel. Het is eigenlijk een voertuig, een medium. De tafel is het platform waarop de niet gemaakte foto's van over de hele wereld zouden moeten verschijnen. Stel je voor dat de tafel in Myanmar stond, in Teheran, in een favela in Rio de Janeiro. Plaatsen waar fotograferen een radicaal andere activiteit is (...) Als schaduw van de beeldcultuur zal de niet-gemaakte foto zich over de wereld verspreiden.”

met niet gemaakte foto's van

Hans Aarsman, Tiong Ang, Maria Barnas, Jurriaan Benschop, Ad van Denderen, Leo Divendal, Douwe Draaisma, Nickel van Duijvenboden, Michel Francois, Hanne Hagenaars, Ine Lamers, Arjen Mulder, Paulien Oltheten, Frans Oosterhof, Willem Popelier, Joke Robaard, Jan Rothuizen, Julika Rudelius, QS Serafijn, Martine Stig, Marianne Theunissen, Ronald van Tienhoven, Hannes Wallrafen, Anneke Walvoort, Dirk van Weelden, Luuk Wilmering en Mattie van der Worm.

Nabeelden is een concept van: Rein Jelle Terpstra. De nieuwe vorm is gerealiseerd op initiatief van en in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum. Met dank aan Fonds BKVB, Gert Staal, Duyser Productions, Atelier Duvekot, Fraai Metaal, Rijksacademie van Beeldende Kunsten.



Ingezonden persbericht