Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 8 september 2010

Stem mee voor de publieksprijs van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010

VermBrmanMCClogokleurkopie
Wat is er kostbaarder dan zuiver goud? Op deze vraag hebben hedendaagse beeldend kunstenaars op geheel eigen wijze antwoord gegeven. Uit alle 137 inzendingen heeft de jury na twee selectierondes veertien werken genomineerd en deze zijn tot en met 6 januari 2011 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht. De vraag werd gesteld in het kader van de tweede editie van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs. De kunstenaar die het thema 'kostbaarder dan zuiver goud' (Job 28:19) volgens de jury het best heeft verbeeld, wint een geldprijs van ¤ 7.500,-. Nieuw in deze editie is de publieksprijs met een waarde van ¤ 2.500,-. Het publiek kan nog tot en met 13 september in het museum of via www.catharijneconvent.nl stemmen op zijn of haar favoriete uitbeelding van dit thema. De jurywinnaar en publiekswinnaar worden op 17 september aanstaande bekend gemaakt.

Bijbeltekst als inspiratiebron
De Vermeulen Brauckman Kunstprijs is een initiatief van Museum Catharijneconvent en de Vermeulen Brauckman Stichting en wil daarmee beeldend kunstenaars stimuleren om werk met een religieus thema te produceren. De Vermeulen Brauckman Stichting heeft als doel initiatieven te steunen die op een verrassende wijze de tekst van de bijbel onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Voor de kunstprijs van 2010 werden kunstenaars uit de discipline schilderkunst uitgenodigd een nog niet eerder geëxposeerd kunstwerk met het thema 'kostbaarder dan zuiver goud' in te zenden. De jury van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs, onder voorzitterschap van Martijn Sanders (oud-directeur Concertgebouw/verzamelaar moderne kunst) is als volgt samengesteld: Els Barents (directeur Huis Marseille, Amsterdam), Marieke van Schijndel (algemeen directeur Museum Catharijneconvent), Bart Robbers (voorzitter Vermeulen Brauckman Stichting) en Joost de Wal (kunsthistoricus).

En de genomineerden zijn...

* Jac. Bisschops (1952) - Transcendental II
* Isabelle Duval (1968) - When gold leaves, you see what you get
* Frans Franciscus (1959) - Bling Bling Madonna
* Suzanne Glerum (1960) - Geesteshuizen
* Saskia Klok (1965) - Wijs

* Judith Krebbekx (1967) - Analgesic Tree of Kostbaarder dan zuiver goud
* Frank Lisser (1959) - Fra Angelico, Annunciatie in een bushokje
* Mathieu Meijers (1951) - Flebas

* Charlotte Mouwens (1981) - And finally you know what it's all about
* Mischa Rakier (1970) - Interior

* Willem Schouten (1947) - Drieluik: Kostbaarder dan zuiver goud
* Dieuwke Spaans (1973) - With your head on the ground
* Peter Verhaar (1956) - 32 near Dresden
* Eva de Visser (1971) - Het zal haar niet ontnomen worden

Meer over het thema
Goud is in de bijbel een symbool van kostbaarheid, rijkdom en respect. De drie koningen uit het Oosten brachten mirre, wierook en goud naar de stal. Mozes en Salomo haalden goud uit verre landen om te verwerken in de bouw van de Ark des Verbonds en de Tempel. In het visioen van Johannes van het nieuwe Jeruzalem is het goud niet van de lucht. Eén gemeenschappelijk uitgangspunt vinden we in de Bijbelverhalen steeds terug: het kostbare goud wordt bijna altijd gebruikt om iets in te 'verpakken'. Iets dat blijkbaar nog kostbaarder is: de inhoud. Iets heiligs, een reliek, een symbool van volmaaktheid of van waardigheid.

Nóg meer goud
Tegelijkertijd met de Vermeulen Brauckman Kunstprijs is ook de tentoonstelling GOUD te zien tot en met 6 januari 2011. Het museum heeft kunstenaar en vormgever AZIZ gevraagd een hedendaagse visie op het gebruik van goud te geven. Met zijn artistieke associaties presenteert AZIZ een tentoonstelling die de gouden museumcollectie verrassend combineert en confronteert met oude, moderne en hedendaagse bruiklenen uit binnen- en buitenland.

Zie ook www.vermeulenbrauckman.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE ­